Annons

T & The Rex: "Dream less dreamless” är tre månader av mitt liv samlade på skiva

I förra veckan släpptes T & The Rex debutalbum, ”Dream less dreamless”, som Nöjets skivrecensent anser är ett av årets hittills bästa svenska album.
Här berättar 18-åriga Tilda Bergkvist, som är T & The Rex, om hur skivan kom till.
Skivsläppare • Publicerad 26 maj 2021
T & The Rex (Tilda Bergkvist) från Dragskär utanför Oskarshamn är aktuell med debutskivan ”Dream less dreamless”.
T & The Rex (Tilda Bergkvist) från Dragskär utanför Oskarshamn är aktuell med debutskivan ”Dream less dreamless”.Foto: Roger Carlsson

Hur spelade du in skivan?

– Jag har gjort allt själv. Alla instrument är inspelade med appen Garageband i min dator här hemma i Dragskär. Sången har jag spelat in i en studio i min skola, Oscarsgymnasiet. Tidigare har jag även spelat in sång hemma men nu när det handlade om ett helt album ville jag ha ren sång, utan någon oönskad rumsklang.

Annons

Hur lång tid har det tagit att göra skivan?

– Jag började jobba med den i augusti förra året och den blev klar i början av januari i år. Att det har kunnat gå såpass snabbt är tack vare att vi haft onlineskola på grund av pandemin. Jag har kunnat jobba med skivan på varenda rast och övrig fritid. Det har varit en intensiv tid för jag läser in två gymnasieår på ett år nu. Jag hade ett utbytesår i USA som jag inte kan tillgodogöra mig här och jag vill inte gå ett år till på gymnasiet, så det är hektiskt.

Varför heter den ”Dream less dreamless”?

– Det var jättesvårt att välja namn, jag ville att namnet skulle spegla hela albumet. Jag hade många diskussioner med Vera, min flickvän. Hon föreslog att ha något med dreampop efter det är musikgenren jag har inspirerats av. Så ett tag var ”Dreampop” skivans arbetsnamn. Jag tycker egentligen om långa albumtitlar men eftersom det är min debutskiva kändes det bättre med något kort och catchy. Sedan lyssnade Vera på en låt av bandet Beverly Kills som heter ”Dreamless” och då kom jag på dream less dreamless. Dröm mer drömlöst speglar verkligen vad skivan handlar om.

Skivan innehåller tolv spår, hur landade du i det?

– Jag ville först att det skulle vara 13 låtar på skivan. Sex låtar på ena sidan, sex låtar på andra sidan och en låt som gick från den ena sidan till den andra. Ena sidans låtar skulle handla om världsliga problem och den andra sidans låtar skulle vara personliga. Men efter ett tag kände jag att det blev svårt att skriva efter det, vissa passade in på båda, så jag gick inte den vägen. Jag valde de bästa av de 13 låtarna och det blev nio låtar. Sedan lade jag till några Bonus tracks på skivan och det är gamla låtar som jag har gjort om lite. De förtjänade att vara med och passade in.

”Jag tycker egentligen om långa albumtitlar men eftersom det är min debutskiva kändes det bättre med något kort och catchy”, säger Tilda Bergkvist.
”Jag tycker egentligen om långa albumtitlar men eftersom det är min debutskiva kändes det bättre med något kort och catchy”, säger Tilda Bergkvist.Foto: Roger Carlsson

Vad har varit det svåraste med att göra skivan?

– Det svåraste var att hålla deadline. Jag behöver deadlines för att jobba effektivt men jag behöver att andra sätter dem för mig. Att sätta sina egna är svårt.

Vilken är din favoritlåt på skivan?

– Jag är nöjd med allihop men just nu tycker jag väldigt mycket om ”Star Girl”. Jag känner att jag har lyckats förmedla känslan jag vill ha fram. Och jag är så nöjd med textraden ”When you can’t see your stars you know I will lend you mine”.

Annons

Finns det något som du är extra nöjd med på skivan?

– Vissa textrader kan jag lyssna på och känna, wow, jag har verkligen kommit på det där. Och det kan ibland slå mig att det faktiskt är jag själv som har gjort allt. Sedan finns det vissa produktionsgrejer som jag nu hade gjort annorlunda och det är bra. Det ger mig drivkraften att vilja göra det bättre framöver.

Är det viktigt för dig att göra album?

– Jag är inte ett stort fan av singelkulturen. Jag föredrar albumkulturen alla dagar i veckan. Det finns inget bättre än ett bra album. Jag vill inte göra fem separata låtar som bara är. Jag vill att låtar ska hänga samman och förmedla en historia. ”Dream less dreamless” är tre månader av mitt liv samlade på en skiva.

Fakta

T & The Rex

Vem: Tilda Bergkvist.

Ålder: 18.

Bor: I Dragskär, utanför Oskarshamn.

Bakgrund: Släppte 2019 ep:n ”T & The Rex” samt ep:n ”eat sleep rave repeat”. Uppträdde nyligen på brittiska showcasefestivalen The Great Escape samt på länets nya showcasefestival Live at Heart Southeast.

Aktuell med: Debutskivan ”Dream less dreamless”.

Läs mer om T & The Rex:

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons