Annons

Svenskar kan ha knäckt Steinbeck-mysteriet

"Slut" (engelska för slampa).
Så avslutar John Steinbeck sitt originalmanus till den klassiska romanen "Vredens druvor".
Den utstickande detaljen har förvirrat litteraturvetare i flera år – men nu har svenska akademiker kanske löst mysteriet.
Litteratur • Publicerad 12 oktober 2021
John Steinbeck tar emot nobelpriset i litteratur 1962. Arkivbild.
John Steinbeck tar emot nobelpriset i litteratur 1962. Arkivbild.Foto: AP/TT

Förra veckan publicerades för första gången en kopia av manuset som den hyllade amerikanske författaren John Steinbeck färdigställde på 100 dagar under 1938.

Och det är en liten detalj som sticker ut. Steinbeck har handskrivit "slut", engelska för slampa, med små bokstäver i röd färg längst ned i manuskriptet, vilket den brittiska tidningen The Guardian skrivit om.

Annons

Steinbeck-experten Susan Shillinglaw har beskrivit det hela som ett ”arkivaliskt mysterium”, och teorierna om anledningen bakom tilltaget har varit många. Bland annat att det kan ha varit en skämtsam notering av författarens fru, Carol Steinbeck, eller att arkivarier vid universitet i Virginia lagt till ordet av okänd anledning.

Besökte Sverige

Men efter att nyheten publicerats i The Guardian kontaktade flera svenska akademiker Shillinglaw och uppmärksammade henne på ordets betydelse på svenska.

"Ett välplacerat "slut" får mig alltid att skratta. Jag undrar om det kanske var detsamma för Steinbeck eller hans fru, som jag tror besökte Sverige 1937. I egenskap av bokmänniskor kan de mycket väl ha upptäckt ordet. De kanske har använt det som ett internt skämt, vilket många amerikaner här omkring gör", skrev Jonathan Shaheen vid Stockholms universitets filosofiska institution, till Shillinglaw.

"Säker på att..."

Steinbeck var dessutom vän med den svenske konstnären och författaren Bo Beskow, son till Elsa Beskow, enligt Shillinglaw. En faktor som stödjer tesen ytterligare.

Nu har även Shillinglaw köpt den nya förklaringen.

– Jag är säker på att både Carol och John visste vad ”slut” betydde på svenska. Carol måste ha lagt till ordet vid något tillfälle – för sådan var hon. Rolig, extravagant och en som älskade ordlekar, säger hon enligt The Guardian.

Därmed har gåtan sannolikt fått sitt slut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons