Annons

Svenska kyrkan – stor kulturaktör

Kultur • Publicerad 25 september 2020
Svenska kyrkan beskriver sig som "en av landets största aktörer inom kulturens område". Arkivbild.
Svenska kyrkan beskriver sig som "en av landets största aktörer inom kulturens område". Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska kyrkans kulturverksamhet har "ett samhällsekonomiskt värde" på minst 2,3 miljarder kronor om året. Den slutsatsen drar analysföretaget Ramboll som på uppdrag av Svenska kyrkan försökt värdera dess kulturverksamhet i reda pengar.

Syftet med kartläggningen är att påvisa den egna betydelsen som kulturaktör mot bakgrund av att kyrkans medlemsantal sjunker och därmed också intäkterna från de medlemsavgifter som finansierar de kulturella aktiviteterna.

Annons

Förvaltningen av kulturarvet, så som kyrkobyggnaderna och dess inventarier, värderas till 1,7 miljarder kronor och utgör den absolut största delen av kyrkans kulturverksamhet. Därefter kommer alla aktiviteter inom musiken (beräknade till 375 miljoner kronor).

Rapportens författare konstaterar att det ibland saknas data och statistik och att flera av beräkningarna har brister. Därför har man också genomgående valt att hellre underskatta än överskatta det ekonomiska värdet, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Resultatet presenteras i rapporten "Svenska kyrkans samhällsekonomiska bidrag till kultur och kulturarv".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons