Annons

Stark vänskap i Casarosas pittoreska "Luca"

En av sommarens mysigare filmer är den animerade komedin "Luca". Enrico Casarosas första långfilm har inspirerats av hans uppväxt i Genua och barndomsvännen Alberto.
Film • Publicerad 20 juni 2021
Regissören Enrico Casarosa tillsammans med filmens producent Andrea Warren. Arkivbild.
Regissören Enrico Casarosa tillsammans med filmens producent Andrea Warren. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
”Luca” är en actionfylld animerad komedi om sjömonstret Luca.
”Luca” är en actionfylld animerad komedi om sjömonstret Luca.Foto: Pixar
Enrico Casarosas första långfilm "Luca" har inspirerats av hans uppväxt i Genua och barndomsvännen Alberto.
Enrico Casarosas första långfilm "Luca" har inspirerats av hans uppväxt i Genua och barndomsvännen Alberto.Foto: Pixar

– Han var en mer utåtriktad kille än vad jag var. Alberto utmanade sina rädslor. Det förändrar en själv när man har en sådan vän, säger Casarosa i en intervju på länk från sitt kontor på filmbolaget Pixar.

Att göra en film utifrån detta är en dröm som har fått i uppfyllelse för Casarosa.

Annons

– Jag kan fortfarande behöva nypa mig i armen för att inse att jag fick möjligheten att göra en film om min personliga barndomsvänskap.

Lokala sägner

Resultatet blev ”Luca”, en actionfylld animerad komedi om Luca, som är ett så kallat sjömonster. Han lever under vattnet och är ständigt varnad för att gå upp till ytan och än mindre upp på land.

När Luca blir vän med ett annat sjömonster, Alberto, upptäcker han att om sjömonster kommer över vattenytan muterar de till vanliga människor. De två pojkarna upplever en mängd sommaräventyr, men när de besöker den lilla, pittoreska kuststaden Portorosso börjar det bli farligt.

Frågor som Casarosa behandlar i sin film är bland andra hur man förändras under sin uppväxt och hur man påverkas av vilka vänner man har.

– Vi hade underbara somrar vid Genuakusten när jag växte upp. Det är en fantastisk miljö som jag ville återskapa. Min kortfilm ”La Luna” hade fantasy-element i sig och det ville jag få med även i "Luca". Så kom jag att tänka på lokala sägner om sjömonster.

Stannat i tiden

Den som någon gång har besökt en liten undanskymd kuststad vid Medelhavet kommer genast att känna igen sig i filmens fiktiva, lilla stad.

– Portorosso har stannat i tiden. Vi ville förmedla en 50-talskänsla. Många av dessa städer är numera väldigt turistiska, men det finns fortfarande de som ser ut så här som i filmen. Det är en arbetarstad, och det var viktigt för mig. Det är inget enkelt liv att bo mellan havet och bergen. Det är inget ”Det ljuva livet”-liv.

"Luca" är full av gelato och klassiska vespor, men Casarosa hade själv ingen när han var liten.

– Alberto och jag åkte runt på den italienska Rivieran på ett fordon som var som en blandning av en vespa och en cykel. Vespan symboliserar frihet.

Fakta: Enrico Casarosa

Ålder: 51 år

Bor: I San Francisco

Gör: Regissör och animatör aktuell med långfilmsdebuten ”Luca” som hade premiär på Disney Plus den 18 juni.

Tidigare verk i urval: Som animatör har han bland annat jobbat med ”Råttatouille”, ”Upp” och ”Coco”. Som regissör har han gjort kortfilmen ”La Luna” som nominerades till en Oscar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons