Annons

Spotify tar bort Neil Youngs musik

Neil Youngs musik kommer att tas bort från Spotify på rockstjärnans egen begäran. Han kommer därmed att förlora 60 procent av sina intäkter från strömning.
Musik • Publicerad 27 januari 2022
Neil Young har ilsknat till på Spotify. Arkivbild
Neil Young har ilsknat till på Spotify. ArkivbildFoto: Rebecca Cabage/AP/TT

Beskedet kommer efter att Young kritiserat strömningstjänsten för att sprida desinformation kring vaccin genom poddaren Joe Rogan.

"Vi beklagar Neils beslut att ta bort sin musik från Spotify", säger företaget i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP.

Annons

"Men vi hoppas kunna välkomna honom tillbaka snart igen."

I en uppdatering på sin hemsida tackar Neil Young sina skivbolagspartner Warner Brothers, Universal och Hipgnosis för deras stöd.

"Att tappa 60 procent av strömningsintäkterna genom att lämna Spotify är en big deal, ett kostsamt drag, men värt det för vår integritet och det vi tror på. Desinformation om covid är inte acceptabelt", skriver Neil Young.

Joe Rogan har i sin podcast bland annat ifrågasatt nyttan med massvaccinering mot coronaviruset. Spotify har sedan 2020 exklusiva rättigheter till podcasten efter en affär på 900 miljoner kronor.

Spotify säger att man har tydliga innehållsregler och att 20 000 poddavsnitt med koppling till covid-19 har tagits bort under pandemin.

Neil Young kom med sin kritik i ett öppet brev tidigare i veckan.

"Jag gör det här för att Spotify sprider falsk information om vaccin och potentiellt orsakar dödsfall bland dem som tror på desinformationen som sprids", skrev han.

Under torsdagen gick det fortfarande att lyssna på stjärnans låtar på Spotify i Sverige.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons