Annons

Spjut skriver om sin trollthriller – men det blir för lite nytt

I ”Rovet” får läsaren återigen besöka Stefan Spjuts fängslande fiktiva värld, befolkad av oförklarliga varelser och märkliga människor. Men ”omskapelsen” av författarens genombrottsroman ”Stallo” bjuder på för lite nytt.
Bokrecension • Publicerad 13 september 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Stefan Spjut har skrivit om sin succéthriller Stallo i form av nya Rovet.
Stefan Spjut har skrivit om sin succéthriller Stallo i form av nya Rovet.Foto: Sofia Runarsdotter
Roman

Rovet

Författare: Stefan Spjut.

Förlag: Albert Bonniers.

Det är lika bra att säga det direkt – du som redan läst Stefan Spjuts trollthriller ”Stallo” kommer att känna igen dig. Mycket väl.

Enligt förlaget har ”Rovet” ”växt fram ur ”Stallo”, enligt annan marknadsföring är det en ”omskapelse” av succéskräckromanen från 2012. Men det är inte bara Spjuts fiktiva Norrland där folktron tar sig in i vardagen som känns igen, utan faktiskt hela persongalleriet, händelseförloppet och grundpremissen – ja, hela stycken och dialoger är också hämtade från ”Stallo”.

Annons

Vi möter återigen Susso Myrén, som ärvt ett kryptozoologiskt intresse efter sin morfar naturfotografens mystiska bildbevis på – ja, vadå? Troll? Någonting som varken är djur eller människa? Och återigen försvinner en pojke, och Susso hamnar mitt i jakten.

”Rovet” är absolut lite tajtare än ”Stallo”. Några av de inslag som var lite för spretiga är borta, gestaltningen är rakare, och trollinslagen ännu mer klaustrofobiskt otäcka. Med det sagt undrar jag ändå vad som är poängen med att skriva om samma berättelse igen. Finns det några nya spår i den norrländska snön som jag missar, något som kommer att lägga grunden till en helt ny twist eller helt nytt stoff inför fortsättningen? Kanske.

”Rovet” är nämligen första delen i en trilogi med det fyndiga namnet ”Trollogin”. Andra delen verkar, liksom ”Stallos” fristående uppföljare ”Stalpi”, handla om vargar. Jag hoppas att den överraskar mig.

”Vad är poängen med att skriva om samma berättelse igen?”

För jag uppskattar verkligen Stefan Spjuts litterära värld och blandning av spänningsthriller, folktro, skräck och kärva naturbeskrivningar. Alla chanser att få befinna sig där igen är välkomna – men helst skulle jag vilja läsa något nytt.

Lisa Marques JagemarkSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons