Snuskigt rika vill ha mer i succéserien "Exit"

Den rikaste procentens ljusskygga knep för att få ännu mer kapital hamnar under lupp i den andra säsongen av succéserien "Exit".
Tv • Publicerad 4 mars 2021
Pål Sverre Hagen spelar den snuskigt rike men mentalt instabile William i "Exit".
Pål Sverre Hagen spelar den snuskigt rike men mentalt instabile William i "Exit".Foto: Anders Wiklund/TT
Pål Sverre Hagen är tillbaka som finansmannen William i NRK-serien "Exit".
Pål Sverre Hagen är tillbaka som finansmannen William i NRK-serien "Exit".Foto: Anders Wiklund/TT

NRK-serien om fyra snuskigt rika finansmän (och småbarnsföräldrar) med en förkärlek för kokain och prostituerade blev en succé i både Norge och Sverige. Den första säsongen baserades på verkliga intervjuer med Oslos finanselit – och som Pål Sverre Hagen säger: "De kanske mest osannolika och provocerade scenerna är hämtade direkt ur verkligheten".

Att vara en norsk skådespelare bosatt i Stockholm har inneburit att han har fått vara rätt mycket ifred, men den första säsongen av serien har "förstört harmonin".

– Det är verkligen många som har sett det här och engagerar sig. Serien är frånstötande och fascinerande på samma gång, den kryper inpå folk, konstaterar han.

I rollerna syns sedan tidigare svenskarna Simon J Berger och Rolf Lassgård, nya för den här säsongen är bland andra Sofia Helin och Maria Bonnevie.

Skatteparadisen

När berättelsen om de fyra finansmännen fortsätter går serieskaparna in på hur familjerna drabbas av männens gränslösa beteenden. De tar även upp hur den ekonomiska eliten har kunnat bli så rika i grannlandet – med miljarder som går raka vägen in i skatteparadis. Pål Sverre Hagen påpekar att man ofta pratar om utanförskap i samhällsdebatten, men bara om den ofrivilliga. Här handlar det om personer som inte vill vara en del av samhället.

– Jag tycker att det är fascinerande på en samhällsnivå men också ur ett mänskligt perspektiv. Vad gör du om du har så mycket resurser att du anser att reglerna inte gäller dig längre? Vem blir du då? säger Pål Sverre Hagen.

Inte fria från lidande

I den andra säsongen fortsätter hans rollfigur William att brottas med sin psykiska ohälsa, som resulterade i dramatiska händelser i slutet av den första säsongen.

– Han rymmer från någonting i och med sin livsstil. Det kan vara svårt att komma ur sitt sammanhang när man har byggt upp sitt liv med sina vänner och sitt sätt att göra saker på. Då blir man på något vis fångad i sitt eget liv, säger Pål Sverre Hagen.

För trots att rollfigurerna på pappret har allt, är deras tillvaro långt ifrån okomplicerade.

– De lever oerhört privilegierade liv, men det som är intressant är att deras liv inte är fria från lidande. Det är något djupt mänskligt i det, hur du än försöker leva så kan livet komma åt dig, säger Pål Sverre Hagen.

Fakta: "Exit"

"Exit" följer fyra finansmän i Oslo och skildrar branschens skuggsidor.

I huvudrollerna syns Simon J Berger, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen och Jon Øigarden. Även Maria Bonnevie, Rolf Lassgård och Sofia Helin dyker upp i serien.

"Exit" är regisserad av Øystein Karlsen.

Den andra säsongen har premiär den 6 mars på SVT Play.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.