Annons

Skånsk polischef svarar Lars Vilks

Sedan Lars Vilks fick livvaktsskydd 2010 har säkerhetsläget försämrats. Det framhåller Skånepolisens Petra Stenkula i "Kulturnytt".
Konst • Publicerad 13 januari 2021
Konstnären Lars Vilks tycker att det gick bra att leva med livvakt fram till 2018, uppger "Kulturnytt". Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

I somras anmälde konstnären Lars Vilks polisen till Justitieombudsmannen. Vilks menar att det livvaktsskydd som han lever med hindrar honom från att ha ett privatliv och från att flytta ihop med sin partner. JO tog aldrig upp frågan för utredning men nu uttalar sig Petra Stenkula, polischef vid Region Syd, för Sveriges Radios Kulturnytt:

– Vi har många individer som lever under personskydd även om det just för Lars är en mycket speciell och svår situation och jag har all förståelse för att det inte är enkelt att vara skyddsperson. Alla som nån gång haft personskydd vet att det är ganska många uppoffringar som behöver göras av den individen. Det är inte roligt att ha det så och vi försöker normalisera det så gott det går, men jag känner mig trygg med det vi gör, säger hon till Kulturnytt.

Annons

Vilks har livvakt sedan 2010 efter dödshot från islamister. Hoten gjordes efter publiceringen av Vilks satirteckningar av Muhammed som rondellhund. Enligt Petra Stenkula har säkerhetsläget försämrats under åren.

– Omvärlden ser annorlunda ut och vi har ett mycket svårt uppdrag som vi behöver föra dialog med våra skyddspersoner kring, och särskilt då med Lars, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons