GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skådespelaren Antony Sher är död

Kultur • Publicerad 4 december 2021
Antony Sher var en av sin generations mest hyllade Shakespeare-skådespelare. Arkivbild.
Antony Sher var en av sin generations mest hyllade Shakespeare-skådespelare. Arkivbild.Foto: Grant Pollard/Invision/AP/TT

Sir Antony Sher, en av Storbritanniens mest respekterade och hyllade scenskådespelare, har gått bort i cancer. Han blev 72 år.

Antony Sher växte upp i Sydafrika men begav sig som ung till London för att utbilda sig inom teatern.

Han var under fyra decennier medlem i Royal Shakespeare Company, en av Storbritanniens mest betydelsefulla teatergrupper. Han medverkade bland annat i "Richard III", där han spelade titelrollen som en skurkaktig puckelrygg på kryckor. Rolltolkningen resulterade i det prestigefyllda Olivier Award 1985.

På film syntes han bland annat i "Shakespeare in love" och "Hennes majestät Mrs Brown". Han medverkade också i tv-serier som "The history man" och BBC-serien "Murphy's law".

Prince Charles, som är ordförande i Royal Shakespeare Company, beskriver enligt BBC Sir Antony Sher som en "stor man" och en "oersättlig talang" som han sörjer djupt.

Antony Shers make Gregory Doran, Royal Shakespeare Company konstnärlige ledare, hade tagit tjänstledigt för att vårda Sher under hans sista tid. Det blev känt att skådespelaren drabbats av obotlig cancer tidigare i höstas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.