Annons

"Ska det vara en festival ska den vara fysisk"

Efter ett års ofrivilligt uppehåll är Lilla filmfestivalen tillbaka. I början av augusti får filmare och biopublik äntligen mötas igen på Scalabiografen i Båstad.
Film • Publicerad 29 juli 2021
Bo Widerberg (i mitten) grundade Lilla filmfestivalen 1996. Här tillsammans med Thommy Berggren inför premiären av Albees "På slak lina" på Dramaten 1965. Arkivbild.
Bo Widerberg (i mitten) grundade Lilla filmfestivalen 1996. Här tillsammans med Thommy Berggren inför premiären av Albees "På slak lina" på Dramaten 1965. Arkivbild.Foto: Gunnar Lantz/TT
Lilla filmfestivalen i Båstad grundades av Bo Widerberg och firar 25-årsjubileum i år. Pressbild.
Lilla filmfestivalen i Båstad grundades av Bo Widerberg och firar 25-årsjubileum i år. Pressbild.Foto: Hannes Gerhard/Scalabiografen
Ruben Östlund kommer till Lilla filmfestivalen för att tala om sin kommande film "Triangle of sadness". Här under förra årets inspelningar. Arkivbild.
Ruben Östlund kommer till Lilla filmfestivalen för att tala om sin kommande film "Triangle of sadness". Här under förra årets inspelningar. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT
Den idylliska Scalabiografen byggdes 1918 och rymmer en salong med 80 platser. Pressbild.
Den idylliska Scalabiografen byggdes 1918 och rymmer en salong med 80 platser. Pressbild.Foto: Hannes Gerhard/Scalabiografen
Skådespelaren och regissören Fanni Metelius tilldelades Bo Widerberg-stipendiet 2018. I år besöker hon festivalen för att berätta om sin kommande långfilm och delta i ett panelsamtal. Arkivbild.
Skådespelaren och regissören Fanni Metelius tilldelades Bo Widerberg-stipendiet 2018. I år besöker hon festivalen för att berätta om sin kommande långfilm och delta i ett panelsamtal. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

När Bo Widerberg startade Lilla filmfestivalen för 25 år sedan var målet en samtalets och umgängets festival. Det intima formatet har sedan dess varit festivalens signum, även om årets jubileum blir snäppet mer intimt än vad arrangörerna hade hoppats på. Av biografens 80 platser säljs biljetter till 40.

När Mats Tjernberg och de andra i den ideella förening som anordnar festivalen började höra av sig till filmskapare i våras var responsen överväldigande positiv.

Annons

– Alla vi har hört av oss till har varit väldigt glada att festivalen blir av. Det finns en längtan efter att få komma i gång igen, att få träffas, visa film, se film och att få berätta om sina filmer, säger Mats Tjernberg, ordförande i föreningen Film i Båstad.

Filmare hör av sig

Förutom ett antal smygpremiärer får festivalen besök av bland andra Ruben Östlund, som berättar om arbetet med sin nya film "Triangle of sadness", och Amy Deasismont som visar klipp och talar om arbetet med den uppmärksammade tv-serien "Thunder in my heart".

– Det är många som hör av sig och frågar om vi kan visa deras filmer. Jag tror att vi har vunnit insteg i branschen som en liten men betydelsefull festival, säger Tjernberg.

Björn Runge skulle ha varit på plats och berättat om filmen "Bränn alla mina brev", baserad på Alex Schulmans roman om Karin Stolpe och Olof Lagercrantz, med premiär 2022. Nu blir det i stället inspelningsstart samma helg och festivalmedverkan på videolänk.

I övrigt blir festivalen befriande icke-digital.

– Redan förra året diskuterade vi om vi skulle göra någonting som gick att ta del av på distans men det passar inte festivalens idé, som bygger på just närhet och samtal. Vi kom fram till att ska det vara en festival så ska den vara fysisk, säger Mats Tjernberg.

Scalabiografen, belägen ett stenkast från torget i Båstad, har inte stått tom under pandemin. Biografen var bland de första i världen att anordna så kallade jukebox-visningar, där mindre sällskap kan boka hela salongen. Dagtid har biografen fungerat som vaccinationslokal.

Fakta: Lilla Filmfestivalen

Festivalen startades 1996 av regissören Bo Widerberg som hann anordna en festival före sin död året därpå. Under många år drevs Lilla filmfestivalen av Stefan Jarl men sedan några år tillbaka är det den ideella föreningen Film i Båstad som står bakom festivalen. Som en hyllning till festivalens grundare visar man varje år en Widerberg-film. I år blir det Beck-filmen "Mannen på taket" från 1976. Utöver filmvisningar och regissörsbesök delas Bo Widerberg-stipendiet varje år ut till en filmare som verkar i regissörens anda.

Årets festival pågår mellan den 4 och 8 augusti.

Fakta: Lilla Filmfestivalen

6 augusti: Visning av Bo Widerbergs "Mannen på taket" med efterföljande samtal om polisskildringar i svensk film och tv. Medverkar gör bland andra Sanna Lenken som har regisserat tv-serien "Tunna blå linjen".

6 augusti: Smygpremiär för Ronnie Sandahls "Tigrar", en film om fotboll, kärlek och att jaga den stora drömmen. En verklighetsbaserad skildring inifrån de stora arenorna och en industri där allt kan köpas för pengar.

7 augusti: Panelsamtal om svensk films utveckling och framtid med bland andra regissören Ruben Östlund, skådespelaren och regissören Fanni Metelius och filmkritikern Jon Asp. Samtalet leds av Sveriges Radios Gunnar Bolin.

7 augusti: Guldpalmsbelönade Ruben Östlund berättar om arbetet med den kommande filmen "Triangle of sadness". Filmen beskrivs som en svart komedi om modevärlden som avslutas på en öde ö.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons