Annons

Sexteckningar värda miljoner låg under säng

Hundratals erotiska teckningar av den kände brittiske konstnären Duncan Grant har dykt upp efter att de förvarats under en säng i flera år.
Konst • Publicerad 8 oktober 2020
Duncan Grants "mycket privata" teckningar låg under en säng i flera år. Arkivbild.
Duncan Grants "mycket privata" teckningar låg under en säng i flera år. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sammanlagt rör det sig om 422 avbildningar av alla möjliga sorters sexuella möten, mestadels mellan män. Fyndet värderas till motsvarande 23 miljoner kronor, rapporterar BBC.

– Det här är som en Kamasutra av Duncan Grants sexuella fantasier. Det här är hans inre liv. Det här är hans passion. Det är det här han var intresserad av, säger Darren Clarke vid museet Charleston i Sussex, som nu har fått ta hand om samlingen.

"Mycket privata"

Annons

Konstverken kom till under 1940- och 50-talen, när homosexualitet fortfarande var förbjudet i Storbritannien.

Duncan Grant var då ett känt namn för britterna, främst för sitt landskapsmåleri, och han var gift och hade barn med författaren Virginia Woolfs syster, konstnären Vanessa Bell. Men i hemlighet hade han många manliga älskare, bland dem ekonomen John Maynard Keynes.

1959 lämnade han över teckningarna till sin vän Edward Le Bas i en mapp försedd med varningen "dessa teckningar är mycket privata".

Tidigare har man trott de sedan förstördes, ett öde som ofta drabbade konst med hbtq-motiv vid den tiden, ofta för att rädda upphovsmännens rykte och eftermäle.

"Tiden är inne"

Men i själva verket räddades samlingen. Den bytte ägare i smyg flera gånger och hamnade till slut hemma hos scenografen Norman Coates. Denne gömde den under sin säng i elva år innan han bestämdes sig för att skänka dem till museet.

– Jag tror att tiden är inne, världen har förändrats, Duncan Grant har varit borta länge, han till BBC.

Duncan Grant dog 1978 vid 93 års ålder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons