Kultur

Sara Kånåhols (V): ”Kultur är det som gör oss till fullständiga människor”

Kalmar län Artikeln publicerades
Sara Kånåhols, landstingskandidat (V) är först ut i serien Kulturen i valet. Hon ser gärna på en actionfilm som Tomb Raider eller besöker utställningar om kyrkliga textilier och tycker att det ska satsas på kultur och hälsa.
Foto: Mats Holmertz
Sara Kånåhols, landstingskandidat (V) är först ut i serien Kulturen i valet. Hon ser gärna på en actionfilm som Tomb Raider eller besöker utställningar om kyrkliga textilier och tycker att det ska satsas på kultur och hälsa.

Kulturen i valet: Vilka vallöften är kandidaterna till Landstingets kulturnämnd beredda att ge och hur intresserade är de själva av kultur? I en serie artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. Först ut är vänsterpartisten och landstingskandidaten Sara Kånåhols.

Artikelserie

Kulturen i valet

Del 1: Sara Kånåhols, Vänsterpartiet.

Vad: Vi träffar politiker som ansvarar för den regionala kulturen genom samverkan med länets regionala kulturverksamheter, kommunerna, Länsstyrelsen Kalmar län, Regionförbundet i Kalmar län och Statens kulturråd.

Visa mer...

Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– För det första behöver vi se över Landstinget och Regionförbundets omorganisation som innebär att kulturen, folkhögskolorna och den regionala utvecklingen ligger under samma nämnd. Det gäller att se till att organisationen fungerar och att alla får det utrymme de behöver.

Har du något konkret vallöfte?

– Vi har haft ett treårigt projekt med kultur och hälsa och det vill vi fortsätta med och avsätta en pott så att vården ska kunna samarbeta även med fria kulturutövare och erbjuda kulturupplevelser för patienter.

Hur stor ska kulturbudgeten vara?

– Den ska inte minskas. Vi ökade den vid förra budgeten och lade till bland annat Glass Factory och Rockarkivet. Man vill alltid ha mer pengar till kulturen men vi måste se till så att budgeten passar ihop med de nationella medlen.

Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– Vi vill ha en jämlik kultur som finns i hela länet och för alla människor. Det är viktigt att det finns olika typer av kultur och att alla har möjlighet att ta del av den.

Sara Kånåhols.
Foto: Mats Holmertz
Sara Kånåhols.

Hur ska målet med en jämlik kultur nås?

– Det behövs pengar och en inställning hos tjänstemän men också att tjänstemännen vet att vi vill att kulturen ska vara jämlik. Kultur behöver lyftas upp i media för kultur är det som gör oss till fullständiga människor. Vi får vidga våra perspektiv och möta personer vi kanske inte hade träffat annars. Jag vill återigen understryka att vi gjorde en satsning i sista budgeten och det jag kan säga i nuläget är att jag ser att vi ska satsa lika mycket men om det kommer behövas mer för en jämlik kultur så är jag beredd att jobba för det.

Är det någon specifik konstform eller institution ni vill satsa på i länet?

– Alla våra institutioner är bra och har en bra verksamhet och borde såklart få möjlighet att utveckla sig mer.

FAKTA

Sara Kånåhols

Ålder: 30 år.

Bor: Skedstad, Öland.

Familj: Sambo, hund, höns och bin.

Jobbar med: Eget företag med handvävning, biodling och kurser.

Politisk bakgrund: Gick med i Vänsterpartiet 2014, tidigare aktiv inom föreningar som Sverok, Equmenia och hembygdsföreningar. Har haft uppdrag i Västerviks kommun. Är ordförande i Vänsterpartiet Borgholm, första namn på kommunfullmäktigelistan. Står även med på listorna till landsting/region och riksdag men siktar på en plats i landstingets kulturnämnd.

Senaste konserten: "En konsert jag besökte i somras var Sunset Sessions i Vickleby på Alvaret. Det var en fantastisk kväll".

Senaste konserten med Camerata Nordica: "Jag har inte besökt någon konsert med Camerata Nordica. Jag kommer från Mora i Dalarna och flyttade till Västervik 2013 och Öland för ett år sedan så jag har inte hunnit besöka alla kulturevenemang jag skulle önska att se."

Senaste scenkonstföreställningen: "En eldshow på medeltidsveckan på Gotland förra året."

Senaste föreställningen på Byteatern: "Jag har tyvärr inte sett någon av deras föreställningar."

Senaste konstutställningen: "Då jag jobbade som textillärare på folkhögskolan i Gamleby mellan 2013 och 2017 var vi iväg på några konstutställningar i länet, i Stockholm och Köpenhamn."

Senaste utställningen på Kalmar läns museum: "Kyrkliga textilier, det var jätteintressant att ta del av det kvinnliga hantverket som bevarats."

Senaste filmen: "Tomb Rider. Det är förutom all action spännande med alla arkivhandlingar de tittar på och Alicia Vikander är en duktig skådespelerska."

Vilken form av kultur är du själv mest intresserad av: "Textilhantverk och musik, allt från jazz till filmmusik."

Utövar du själv någon form av kultur: "Jag är professionell handvävare och blåsmusik är mitt fritidsintresse. Jag sjunger gärna men man kan inte hålla på med allt när man har politiken att ta hand om."

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.