Annons

Sara Kånåhols (V): ”Kultur är det som gör oss till fullständiga människor”

Kulturen i valet: Vilka vallöften är kandidaterna till Landstingets kulturnämnd beredda att ge och hur intresserade är de själva av kultur? I en serie artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. Först ut är vänsterpartisten och landstingskandidaten Sara Kånåhols.
Kalmar län • Publicerad 29 augusti 2018 • Uppdaterad 5 september 2018
Sara Kånåhols, landstingskandidat (V) är först ut i serien Kulturen i valet. Hon ser gärna på en actionfilm som Tomb Raider eller besöker utställningar om kyrkliga textilier och tycker att det ska satsas på kultur och hälsa.
Sara Kånåhols, landstingskandidat (V) är först ut i serien Kulturen i valet. Hon ser gärna på en actionfilm som Tomb Raider eller besöker utställningar om kyrkliga textilier och tycker att det ska satsas på kultur och hälsa.Foto: Mats Holmertz

Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– För det första behöver vi se över Landstinget och Regionförbundets omorganisation som innebär att kulturen, folkhögskolorna och den regionala utvecklingen ligger under samma nämnd. Det gäller att se till att organisationen fungerar och att alla får det utrymme de behöver.

Annons

Har du något konkret vallöfte?

– Vi har haft ett treårigt projekt med kultur och hälsa och det vill vi fortsätta med och avsätta en pott så att vården ska kunna samarbeta även med fria kulturutövare och erbjuda kulturupplevelser för patienter.

Hur stor ska kulturbudgeten vara?

– Den ska inte minskas. Vi ökade den vid förra budgeten och lade till bland annat Glass Factory och Rockarkivet. Man vill alltid ha mer pengar till kulturen men vi måste se till så att budgeten passar ihop med de nationella medlen.

Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– Vi vill ha en jämlik kultur som finns i hela länet och för alla människor. Det är viktigt att det finns olika typer av kultur och att alla har möjlighet att ta del av den.

Sara Kånåhols.
Sara Kånåhols.Foto: Mats Holmertz

Hur ska målet med en jämlik kultur nås?

– Det behövs pengar och en inställning hos tjänstemän men också att tjänstemännen vet att vi vill att kulturen ska vara jämlik. Kultur behöver lyftas upp i media för kultur är det som gör oss till fullständiga människor. Vi får vidga våra perspektiv och möta personer vi kanske inte hade träffat annars. Jag vill återigen understryka att vi gjorde en satsning i sista budgeten och det jag kan säga i nuläget är att jag ser att vi ska satsa lika mycket men om det kommer behövas mer för en jämlik kultur så är jag beredd att jobba för det.

Är det någon specifik konstform eller institution ni vill satsa på i länet?

– Alla våra institutioner är bra och har en bra verksamhet och borde såklart få möjlighet att utveckla sig mer.

Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons