Annons

"Salvator Mundi" skulle hänga bredvid "Mona Lisa"

Konst • Publicerad 12 april 2021
"Salvator Mundi", såld för en rekordsumma i London 2017, köptes troligen av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.
"Salvator Mundi", såld för en rekordsumma i London 2017, köptes troligen av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Det var inte frågan om huruvida målningen "Salvator Mundi" verkligen är målad av Leonardo da Vinci eller inte som gjorde att målningen inte fanns med på den stora jubileumsutställningen på Louvren 2019. I stället var det en kontrovers om var målningen skulle hänga, jämte "Mona Lisa" eller inte, som avgjorde.

Det uppger The New York Times som stödjer sig på uppgifter från icke namngivna franska tjänstemän. Enligt dessa ville de nya saudiska ägarna att målningen skulle hänga bredvid Louvrens stolthet, vilket fransmännen inte gick med på.

Annons

"Salvator Mundi", ibland kallad för "manliga Mona-Lisa", är ett porträtt av Jesus som målades någon gång under 1500-talet.

Verket anses vara ett av färre än 20 som fortfarande existerar av Leonardo da Vinci, och är det sista privatägda av renässanskonstnären. Äktheten har dock ifrågasatts.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons