Annons

Salehs ”Boy from heaven” får pris i Cannes

Tarik Salehs "Boy from heaven" vinner Prix François Chalais på filmfestivalen i Cannes.
Film • Publicerad 27 maj 2022
Skådespelarna Tawfeek Barhom och Fares Fares flankerar regissören Tarik Saleh som tilldelas årets Prix François Chalais.
Skådespelarna Tawfeek Barhom och Fares Fares flankerar regissören Tarik Saleh som tilldelas årets Prix François Chalais.Foto: Vianney Le Caer/AP

Det är först på lördagen som de tunga priserna delas ut – däribland Guldpalmen med de svenska filmerna "Triangle of sadness" och "Boy from heaven" samt danska "Holy spider" i vinnarspekulationerna.

Regissören Tarik Saleh värmer dock upp genom att ta hem årets Prix François Chalais, skriver Film i Väst i ett pressmeddelande.

Annons

Priset, som instiftades för drygt 20 år sedan till minne av den franske historikern och journalisten, belönar livsbejakande film och lyfter fram journalisternas närvaro i Cannes. Det gick förra året till Asghar Farhadis ”A hero” och har tidigare tilldelats filmer som ”Sauls son”, ”Timbuktu” och ”120 slag i minuten”.

"Det är en stor ära att ta emot Prix François Chalais eftersom priset lyfter fram betydelsen av den journalistiska gärningen i världen. Jag började själv min karriär som journalist och vet att den erfarenheten skänker ett särskilt granskande öga, observerande men samtidigt deltagande", säger Tarik Saleh i pressmeddelandet.

En annan film som belönades på fredagen i Cannesfestivalens sidosektion Un certain regard var Lise Akoka och Romane Guerets franska drama "Les pires".

Med mörk humor skildrar filmen ett filmteam som jagar talanger i lokalbefolkningen i en fransk arbetarstad för en filminspelning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons