Annons

Ryssland kritiserar ESC: "Bröt mot reglerna"

Ryska medier kritiserar Eurovision Song Contest efter det att ukrainska Kalush Orchestra och deras bidrag "Stefania" vann tävlingen på lördagen.
Eurovision Song Contest • Publicerad 16 maj 2022
Ukrainas Kalush Orchestra vann Eurovision Song Contest. Arkivbild.
Ukrainas Kalush Orchestra vann Eurovision Song Contest. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Anledningen är att gruppens frontfigur Oleh Psiuk efter att ha framfört vinnarbidraget uppmanade publiken att visa sitt stöd för Ukraina.

– Jag ber er alla att hjälpa Mariupol i Ukraina. Hjälp Azovstal nu, sade Psiuk.

Annons

Uttalandet har väckt starka reaktioner i Ryssland och flera statskontrollerade medier, som exempelvis den ryska tidningen Izvestia, i landet menar att bidraget borde ha diskats av arrangörerna för sitt politiska budskap, skriver SVT och DR.

Även ryska politiker har reagerat negativt på Ukrainas vinst. Utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova skriver enligt Expressen i ett meddelande på Telegram:

"Utan Ukrainas seger i Eurovision hade inte bilden av vad som hänt det här landet varit komplett. Folkdräkter, instrument, break dance och visor om Azovstal (stålverket i Mariupol). Europa ger stående ovationer. Ridå".

Ryssland har portats från årets tävling som en följd av landets invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons