GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rosa Liksom skildrar flykt, utveckling och överlevnad

I den nya romanen ”Älven” kastar Rosa Liksom nytt ljus över de dramatiska händelserna under Lapplandskriget i norra Finland 1944-45. Det är en stark och hoppingivande berättelse om flykt, utveckling och överlevnad.
Bokrecension • Publicerad 19 januari 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Rosa Liksom. Foto: Pekka Mustonen
Rosa Liksom. Foto: Pekka Mustonen
Roman

Älven

Författare: Rosa Liksom.

Översättning: Janina Orlov.

Förlag: Wahlström & Widstrand.

Finland klämdes hårt mellan sköldarna under olika faser av andra världskriget, genom olika allianser med Tyskland och Sovjetunionen. I det så kallade Lapplandskriget – Finlands tredje krig, som pågick mellan september 1944 och april 1945 – retirerade de tyska trupperna norrut i finska Lappland och brände det mesta som kom i deras väg. Samtidigt krävde Sovjetunionen att de finska trupperna skulle demobiliseras. Stora delar av civilbefolkningen tvingades fly.

Det här bildar bakgrund i Rosa Liksoms (eller Anni Ylävaaras, som hon egentligen heter) nya roman ”Älven”. En berättelse som säkert också bygger på insamlade minnen och berättelser från hennes egna släktingar. Även om det är fiktion så vilar romanen på en stabil verklighetsgrund.

bild 1/1
Rosa Liksom - ”Älven”

Flickan – som berättaren i romanen genomgående kallas – är den som sist lämnar den lilla gården. Fadern är ute i kriget, där hennes två bröder redan har dödats. Mamman, som är gravid och som hon inte har en särskild nära kontakt med, har tidigare lämnat hemmet tillsammans med Farbror.

Kärleksfullt samlar flickan ihop familjens boskap. Tillsammans med pigan Katri från Karelen och granngårdens kopiga beger hon sig ut på en strapatsrik vandring västerut, genom krigshärjade landskap i finska Lappland, över älven, mot Sverige. Vid varje nytt vägskäl ansluter sig nya skaror till följet. Nästan 60 000 människor – med boskap – evakuerades krigsvintern 1944 över Torne älv till Sverige.

Livsvillkoren under vandringarna, och senare i de svenska baracklägren, är hårda och flickan överlever tack vare en okuvlig livslust som kommer ur hennes kärlek till djuren och naturen. Hennes förmåga att befinna sig i ett absolut nu gör också att hon kan avgränsa sig från den omgivande, brutala världen. De genomlevda erfarenheterna gör samtidigt att hon kan tränga undan den förlamande rädslan och möta det nya och oväntade som ett livsbejakande äventyr.

””Älven” är en stark och smärtsam, men även hoppingivande, berättelse, om flykt och överlevnad. Ämnen som tyvärr har en fortsatt aktualitet även i vår tid.”

Rosa Liksom skildrar känsligt och med stor inlevelse hur den unga flickan överlever, utvecklas och mognar mitt i en fasansfull och oberäknelig tid. Liksoms totala förankring i en språklig realism medverkar också till berättelsens trovärdighet. Korta, effektiva meningar som ändå bygger upp närvaro, nyans och djup har även kännetecknat ett par av hennes tidigare böcker, ”Kupé nr 6” och ”Överstinnan” till exempel.

”Älven” är en stark och smärtsam, men även hoppingivande, berättelse, om flykt och överlevnad. Ämnen som tyvärr har en fortsatt aktualitet även i vår tid. Dessutom lyckas Liksom kasta nytt ljus över viktiga historiska händelser som annars riskerar att hamna i glömskans mörker.

Fler nya böcker:

Thomas KjellgrenSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.