Annons

Tempest: Van Halen inspirerade till vår hit

Eddie Van Halen, gitarrist i Van Halen, har avlidit i sviterna av halscancer. Hårdrocksbandet Europes sångare och gitarrist Joey Tempest säger till TT att Eddie Van Halen inspirerade "en generation av gitarrister".
Musik • Publicerad 6 oktober 2020
Eddie Van Halen med sin gitarr "Frankenstein". Arkivbild.
Eddie Van Halen med sin gitarr "Frankenstein". Arkivbild.Foto: Owen Sweeney/AP/TT
Gitarristen Eddie Van Halen är död. Arkivbild.
Gitarristen Eddie Van Halen är död. Arkivbild.Foto: Greg Allen/AP/TT
David Lee Roth och Eddie Van Halen vid en konsert 1982. Arkivbild.
David Lee Roth och Eddie Van Halen vid en konsert 1982. Arkivbild.Foto: AP/TT
Eddie Van Halen var en uppskattad gitarrist. Arkivbild.
Eddie Van Halen var en uppskattad gitarrist. Arkivbild.Foto: Tom Hood/AP/TT
David Lee Roth och Eddie Van Halen vid en spelning i New York 2012. Arkivbild.
David Lee Roth och Eddie Van Halen vid en spelning i New York 2012. Arkivbild.Foto: Charles Sykes/AP/TT

Han berättar att låten "Jump" fick Europe att använda keyboard i den ikoniska låten "The Final Countdown"

– Jag var i Los Angeles 1984 och gjorde demos till "The Final Countdown" när jag hörde "Jump" på radion i hyrbilen som jag åkte i. Det var som en sista trigger, att man kan vara ett gitarrbaserat band men utöka dimensionerna och djupet i produktionen med ett keyboardsound, säger Tempest.

Annons

Joey Tempest berättar att medlemmarna i Europe brukade samlas hemma hos varandra under bandets tidiga år för att lyssna på skivor, och att Van Halen ofta spelades. Han beskriver Eddie Van Halen som "revolutionerande".

– Det är svårt att förstå hur mycket han har inspirerat många band och gitarrister. Han var en av de största. Han var vår generations Jimi Hendrix.

Sonen om sorgen

Eddie Van Halens son, Wolfgang Van Halen, beskriver sorgen efter sin pappa på Twitter.

"Jag kan inte förstå att jag behöver skriva det här, men min pappa, Edward Lodewijk Van Halen, förlorade en lång och hård kamp mot cancern i morse. Han var den bästa pappa jag kunde fått. Varje ögonblick med honom på och av scenen var en gåva", skriver sonen.

Även den svenske gitarristen Janne Schaffer sörjer Eddie Van Halens bortgång.

– Det är väldigt sorgligt. Han har betytt jättemycket, säger Schaffer och fortsätter:

– När man hörde honom spela visste man direkt att det här är Eddie van Halen. Han skapade verkligen en egen musikalisk identitet.

Tog över gitarren

Bröderna Edward och Alex Van Halen föddes i Nederländerna, men emigrerade till USA i början av 60-talet. De bildade sitt första band tidigt 1970-tal. Efter att ha hyrt ett ljudsystem av sångaren David Lee Roth bestämde man sig för att låta honom vara med i bandet. Enligt David Lee Roth var det han som kom på idén att ta brödernas efternamn och göra det till bandnamn, som Santana.

Enligt Eddie Van Halen ville han egentligen spela trummor, men efter att ha hört sin två år äldre bror testa på deras första trumset så ändrade han sig och tog över gitarren.

– Jag ville aldrig spela gitarr. Men jag sa 'Kör på det, ta mina trummor så tar jag väl din jävla gitarr', har Eddie Van Halen sagt i intervjuer, skriver Billboard.

Annons

Van Halens självbetitlade skivdebut kom 1978 och nådde plats 19 på Billboardlistan. Eddie Van Halen ansågs vara en skicklig och nydanande gitarrist. På den instrumentella "Eruption" populariserade han gitarrtekniken "tapping", på svenska "tappning", som han själv sa att Jimmy Page inspirerade honom till.

Spelade på "Beat it"

Bandet fick sina kanske största hits när de på 1980-talet började blanda in synthar på låtar som "Jump" och "I'll wait". Eddie Van Halen spelade även solo på Michael Jacksons "Beat it" 1982.

Det uppstod ofta dispyter mellan David Lee Roth och Eddie Van Halen i bandet. David Lee Roth ska ha varit irriterad på att Van Halen ofta gjorde samarbeten med andra artister utan att kolla med bandet först. Dessutom gjorde hans tilltagande drogmissbruk att han missade viktiga reptillfällen. 1985 slutade David Lee Roth i Van Halen och ersattes av Sammy Hagar.

1996 återförenades originaluppsättning med David Lee Roth för att spela in en samlingsskiva, men kort därefter fick Roth sparken igen för att ha uttalat sig negativt om Eddie Van Halen vid en prisgala.

2006 återförenades bandet på nytt med David Lee Roth och turnerade återigen tillsammans. Eddie Van Halens son Wolfgang ersatte Michael Anthony som basist 2006 och spelade på ett album med Van Halen för första gången 2011.

Fick tungcancer

2012 utsågs Eddie Van Halen av tidningen Guitar World läsare till den bästa gitarristen i världen.

Janne Schaffer beskriver hur Eddie Van Halen låg i framkant i arbetet med att utveckla tekniken inom gitarrspelandet.

– Han hade en bländande teknik men samtidigt ett genuint uttryck. Ibland brukar man säga att man inte ska ha för mycket teknik, men jag tycker att i hans fall var det en stor tillgång.

Eddie Van Halen hade drabbats av tungcancer år 2000 och fick operera bort en tredjedel av tungan. Han friskförklarades tre år senare. Under de senaste åren har det ryktats att han flugit till Tyskland för behandling av halscancern, men slutligen avled han i sviterna av sjukdomen.

Eddie Van Halen blev 65 år.

Fakta: Van Halen

Van Halen var ett av de största rockbanden under slutet av 1970-talet 1980-talet. De bildades av bröderna Alex och Eddie Van Halen, födda 1953 respektive 1955. Bröderna började spela tillsammans i olika konstellationer, men 1972 värvades David Lee Roth som sångare och han döpte bandet efter sina kollegor. De släppte debutalbumet med samma namn 1978 och slog igenom stort med över 2,5 miljoner sålda exemplar.

Van Halen turnerade som förband till Black Sabbath. 1984 släppte de albumet "1984" och befann sig på toppen av sin karriär, men spänningarna i bandet var stora. Efter att David Lee Roth slutat för att satsa på en solokarriär 1985 ersattes han som sångare av Sammy Hagar.

Första albumet med Hagar som sångare, "5150", kom 1986 och hamnade högst upp på albumlistan i USA. Det gjorde även deras följande tre album och bandet hade totalt 17 singlar på topplistan under samma period. Van Halen vann en Grammy för bästa hårdrocksframträdande 1992. De spelade tillsammans igen 1996 och från 2006 ända fram till 2015 turnerade bandet flera gånger i både USA och Europa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons