GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Riksteatern risas för storstadsperspektiv

Riksteaterns kulturpoddfestival får kritik för att ha ett snävt Stockholmsperspektiv i sitt urval av poddare. "'Hela Sveriges scen har missat 75 procent av Sverige", skriver Linnéa Byberg i Boden.
Teater • Publicerad 16 november 2021
Nour El Refai och Henrik Schyffert medverkar i Riksteaterns pågående kulturpoddfestival. Arkivbild.
Nour El Refai och Henrik Schyffert medverkar i Riksteaterns pågående kulturpoddfestival. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

"Älskade skandal" är temat för Riksteaterns pågående poddfestival där några av landets största och mest lyssnade poddpratare gör varsitt program utifrån den rubriken. Bland de medverkande poddparen finns Nour El Refai och Henrik Schyffert, Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli samt Martina Montelius och Gunilla Brodrej.

Inte imponerad

Linnéa Byberg, som jobbar ideellt i Bodens Riksteaterförening, är inte imponerad.

– Det är alltid kul med satsningar på olika uttryck, men här väljer man att bara att ha med Stockholmsperspektivet. Det är de största poddarna där man diskuterar sådant som feminism, antirasism och populärkulturella perspektiv, men det kan ju andra göra också, säger Linnéa Byberg.

Riksteatern ser sig själv som hela Sveriges scen. Linnéa Byberg tycker att det borde märkas även i urvalet av poddröster och föreslår podden "Alla vägar bär till Harads" som ett alternativ.

– Det är bara ett förslag. Det finns ju över 200 Riksteaterföreningar i folkrörelsen. Hade man gjort en inventering hade man fått en uppsjö av förslag såklart.

Svar på tal

Hon har framfört sin kritik skriftligt på Riksteaterns Facebook-sida där hon också fått svar. Årets kulturpoddfestival är den första, svarar Riksteaterns representant. Syftet har inte varit att verka utifrån geografisk mångfald bland poddpratarna utan att i stället samla de allra största för att nå ut till många. Men teatern svarar också att man tar till sig synpunkterna inför framtida kulturpoddfestivaler.

– Det här är ju ännu sämre än "Sommar i P1" som får väldigt mycket kritik för sin Stockholmsfixering och sitt urbana synsätt på vilka man väljer att lyfta. Det är det som jag ifrågasätter, säger Linnéa Byberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.