Annons

Recension: T & The Rex har gjort ett av årets bästa svenska album

18-åriga Tilda Bergkvist från Oskarshamn ligger helt rätt i tiden. Många av de senaste årens bästa skivor har släppts av självständiga kvinnor som säger vad de tycker och gör det de vill.
Publicerad 26 maj 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
T & The Rex (Tilda Bergkvist) från Dragskär utanför Oskarshamn.
T & The Rex (Tilda Bergkvist) från Dragskär utanför Oskarshamn.Foto: Vera Emdén
Skiva

T & The Rex – ”Dream less dreamless”

Bolag: TBA Music Productions.

Bästa låten: ”The Heterosexual Agenda”.

Angel Olsen, Julia Jacklin, Phoebe Bridgers och Lucy Dacus är några exempel. ”Dream Less Dreamless” är inte i samma klass som det bästa som kommit i den här vägen, men det är också att satsa väldigt högt. Å andra sidan är det betydligt intressantare än mycket annat, som exempelvis Sarah Klang. Och henne har det ju gått bra för.

Förutom ovan nämnda exempel är First Aid Kit och Lana Del Rey givna jämförelser. Släng in lite retrosyntar i mixen (retro som i svensk pop från 2000-talets första decennium), och du fattar hur det här låter. Tilda Bergkvist har en klockren röst, och gör lågmäld, välproducerad pop som har mer gemensamt med Pitchfork än P3.

Annons

Hon säger själv att en jämlik musikbransch är väldigt viktigt för henne. Hon är ”trött på att män ska dominera, framförallt inom låtskrivande och musikproduktion och vill visa att det är möjligt att göra fantastisk musik utan att blanda in män som tror sig veta bättre.”

På senare år har det dock till viss del känts som att musikbranschen tagit samma sväng som bokbranschen: att den börjar bli kvinnodominerad. Framförallt i den fåra där T & The Rex rör sig. Och med tanke på vad mycket bra det har fört med sig är det enbart av godo. Nu är det upp till bevis för männen. Dags att ta sig i kragen och anstränga sig, om de vill ha en chans i en musikbransch kvinnor som Tilda Bergkvist dominerar.

”Dream less dreamless” är ett av årets hittills bästa svenska album.

Läs mer om T & The Rex:

Rasmus ThedinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons