Annons

Rathana: Mitt album tar stora risker

Daniela Rathana har kallats för ett av Musiksveriges framtidshopp. Med debutalbumet "Rathana Club" vill hon fylla en lucka i musikbranschen.
Musik • Publicerad 23 september 2021
Daniela Rathana är aktuell med albumet "Rathana Club".
Daniela Rathana är aktuell med albumet "Rathana Club".Foto: Erik Simander / TT
Daniela Rathana har samarbetat med Charlie Bernardo, Mapei och Oskar Linnros på den nya plattan.
Daniela Rathana har samarbetat med Charlie Bernardo, Mapei och Oskar Linnros på den nya plattan.Foto: Erik Simander / TT
Daniela Rathana har ett händelserikt år bakom sig. Nu släpper hon sitt debutalbum.
Daniela Rathana har ett händelserikt år bakom sig. Nu släpper hon sitt debutalbum.Foto: Erik Simander / TT

Inför skapandet av "Rathana Club" stängde Daniela Rathana in sig i studion med producenten Charlie Bernardo, hiphop- och r'n'b-artisten Mapei och popartisten Oskar Linnros. Målet med debutalbumet var storslaget: att bredda synen på hur svensk musik kan låta.

– Det är ett album som tar stora risker. Om man inte är redo så hoppas jag att man blir det om några år, säger Daniela Rathana.

Annons

Med sin experimentella r'n'b och blottande låttexter på svenska har hon omnämnts som ett av Musiksveriges framtidshopp. Själv lyssnade hon knappt på inhemsk musik som ung – med undantag för Oskar Linnros.

De kom i kontakt via sociala medier medan Daniela Rathana fortfarande gick på gymnasiet, och hon frågade Oskar Linnros om tips på hur man lyckas i musikbranschen. Deras vägar fortsatte att korsas, och till slut blev Daniela Rathana erbjuden att köra till hans livespelningar.

– Under varje turné lät han mig ta mer och mer plats och var supergenerös med att dela scenen. Han märkte hur kåt jag var på att sjunga och visste att jag hade artistambitionerna, säger Daniela Rathana.

Friade via Schulman

Förra året klev hon själv ut i rampljuset med ep:n "Halva vägen fri". Även 2021 har varit händelserikt, trots att hon inte har kunnat turnera. 25-åringen från Stockholm har hyllats i "Allsång på Skansen", fått en roll i Therese Lindgrens serie "Dumpad" på Discovery Plus, spelat på P3 Guldgalan och blivit Grammisnominerad.

Dagen efter Grammis friades dessutom hennes pojkvän pojkvän Mats, via hennes stora idol Alex Schulman. Motvilligt hade Daniela Rathana följt med på en restaurang i Stockholm, dagen efter hårt festande. På plats ser hon medieprofilen.

– Han reser sig upp, stannar vid vård bord, lägger en hand på Mats axel och säger "Tjena Mats, vi behöver snacka lite". De börjar prata, det är som ett "Inception"-ögonblick, sedan skriker jag "Hur fan känner ni varandra?".

– Jag får yrsel, sedan ställer sig Alex upp igen, tar fram en ask och lägger den på bordet. Mats börjar hålla ett tal för mig. Det finns en film på hur jag reser mig upp och springer, och Mats ropar "Kom tillbaka!". Men det blev självklart ett rungande "ja", säger Daniela Rathana.

Hej då till alter egot

Den 24 september når plattan lyssnarna. Att släppa sin första fullängdare beskriver Daniela Rathana som "att vara i en psykos".

– Det har tagit så lång tid, jag har haft en hel pandemi på mig. Det känns så sjukt att det släpps nu.

Flera låtar på den nya plattan beskriver hon som ett avslut. I "Kyss" sjunger Rathana om en självupplevd destruktiv relation som tog lång tid att avsluta. Låten "Havanna" är tillägnad en av hennes "delpersonligheter", som det kallas inom psykoterapin. Efter att själv ha gått i terapi har Daniela Rathana blivit varse om en del av sig själv som hon har döpt till Nikita – och som hon helst vill lämna bakom sig.

Annons

– Det är en galen person helt befriad från konsekvenstänk. Vi har haft väldigt roligt, hon och jag, men hon har också förstört mycket för mig. Samtidigt har hon inspirerat till det här albumet. Det här är en hyllning till henne, men kanske också ett avslut. Hon passar inte som förlovad, säger Daniela Rathana.

Fakta: Daniela Rathana om:

...att hoppa av gymnasiet för att satsa på musiken:

Ibland får jag bildningskomplex, jag har kompisar som tar läkarexamen eller examen från juristlinjen nu. Det blir lite "Gud, vad är musik för någonting?", att det känns töntigt att vilja bli popstjärna. Men jag tror att jag är satt på jorden för att hålla på med musik, för att sjunga och beröra människor, säger hon.

...låten "Puss och kram", som är ett svar på Expressen Kulturs artikel "Tinder gör kvinnor till obetalda horor", där skribenten kritiserar Daniela Rathanas låt "Ansikte" och menar att den typ av sexualitet som skildras i låten är "pinsamt omodern".

Jag fattade ingenting. Jag skickade den till mina smartaste vänner, som sade "det här handlar ju bara om att den här personen inte har fått ligga". Så nu driver jag med det, och säger, "jag gör det bara för pengarna", det är ett svar på tal, men också ett skämt, säger Daniela Rathana.

...låten "Farstaglitter", som är en hyllning till klädstilen som dominerade när Daniela Rathana var ung:

Det var många som kämpade på den tiden, som inte hade råd med märkeskläder och fick vara väldigt kreativa. Jag gick på en second handbutik och köpte en Lyle & Scott-pullover, klippte ut märket och satte fast det på en t-shirt. Många kanske skämdes över den här perioden, men man var så kreativ och "care free". Jag vill att vi ska minnas det med nostalgi och kärlek, säger Daniela Rathana.

Fakta: Daniela Rathana om:

Ålder: 25 år.

Familj: Mamma Anna-Maria, småbröderna David och Oliver och pojkvännen Mats Sandahl.

Uppvuxen: i Stockholm

Har tidigare släppt ep:n "Halva vägen fri".

Gör: Aktuell med debutalbumet "Rathana Club".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons