GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Publicister ifrågasätter UD:s strategi om Isaak

För exakt 21 år sedan, den 23 september 2001, greps journalisten Dawit Isaak. Sedan dess har han suttit i fångenskap i Eritrea.
I ett upprop i ifrågasätter sju publicister Sveriges strategi för att få honom fri.
Politik • Publicerad fredag 11:35
Den svenska journalisten Dawit Isaak är fängslad i Eritrea sedan 2001.
Den svenska journalisten Dawit Isaak är fängslad i Eritrea sedan 2001.Foto: Kalle Ahlsén

Utrikesdepartementets linje har de senaste 21 åren varit den tysta diplomatin. Man har betonat vikten av att bygga relationer och skapa förtroende med Eritrea – men utan resultat.

Med hänvisning till den amerikanske diplomaten Steve Walkers slutsatser av sin tjänstgöring i Eritrea frågar sig publicisterna – Robert Aschberg (Publicistklubben), Jesper Bengtsson (Svenska PEN), Erik Halkjaer (Reportrar utan gränser), Ulrika Hyllert (Journalistförbundet), Thomas Mattsson (Tidningsutgivarna), Kerstin Neld (Sveriges Tidskrifter) och Grehte Rottböll (Sveriges Författarförbund) – om Sverige valt rätt väg.

Walker slår i en intervju med The Atlantic fast att "konfrontation, inte kompromiss" är den bästa linjen mot regimer som Eritreas.

"Genom att hänvisa till samtal och möten ger regimen sken av öppenhet och att de går att resonera med. Men, skriver han, det hindrar inte regimen från att terrorisera sin befolkning", skriver uppropsförfattarna.

Utrikesdepartementet, konstaterar de, har under decennierna som passerat sagt sig "vända på alla stenar" för att få Isaak fri. Men får man tro den amerikanske diplomaten har man vänt på helt fel stenar.

"Frågan är om vår nya utrikesminister kommer att säga samma sak, den tionde som får fallet Dawit Isaak på sitt bord".

Fakta: Dawit Isaak

Dawit Isaak, journalist, dramatiker och författare, föddes i Eritrea den 27 oktober 1964.

Han kom till Sverige som flykting 1985 och blev svensk medborgare 1992.

Efter Eritreas självständighet 1993 återvände Dawit Isaak och startade bland annat landets första oberoende tidning tillsammans med några journalistkollegor.

På grund av gränskriget mellan Eritrea och Etiopien tog han med sin familj till Göteborg 2000.

Året därpå återvände familjen dock, varpå Dawit Isaak fortsatte att arbeta som journalist.

Den 23 september 2001 greps han i sitt hem i Asmara. Sedan dess har han suttit fängslad utan rättegång.

Källa: Reportrar utan gränser och stödkommittén Free Dawit.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.