Annons

Porträttfotografen June Newton död

Fotografi • Publicerad 11 april 2021
Fotografen June Newton har avlidit. Arkivbild.
Fotografen June Newton har avlidit. Arkivbild.Foto: Francois Mori

Fotografen June Newton, som också är känd under pseudonymen Alice Springs, har gått bort, 97 år gammal, rapporterar Vanity Fair.

Newton arbetade både med gatufotografi och porträtt, och har fotograferat en lång rad kulturpersonligheter och Hollywoodstjärnor, bland andra Yves Saint Laurent, Robert Mapplethorpe, Brassaï och Nicole Kidman.

Annons

June Newton var gift med fotografen Helmut Newton, och det var Helmut Newton Foundation som meddelade att hon avlidit, i sitt hem i Monte Carlo.

"Vi sörjer förlusten av en fantastisk person och en internationellt erkänd fotograf", meddelade stiftelsen, som prisade Newton för hennes förmåga att fånga människors aura på sina fotografier.

June Newton kom från Australien och var till en början skådespelare. Hon träffade sin man Helmut Newton 1947 och var gift med honom fram till dennes död. Hon arbetade också med hans utställningar och har gjort en dokumentärfilm om modefotografen, "Helmut by June". Efter sin makes bortgång grundade hon stiftelsen Helmut Newton Foundation i Berlin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons