Annons

Pierre Edström (L): Kulturen är ett vaccin mot odemokratiska krafter

Kulturen i valet: Vilka vallöften är kandidaterna till landstingets kulturnämnd ­beredda att ge och hur ­intresserade är de själva av kultur? I en serie ­artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till Pierre Edström, Liberalerna.
Publicerad 30 augusti 2018 • Uppdaterad 5 september 2018
Pierre Edström tycker att kulturen är ett livsviktigt vaccin mot de extremistiska krafter som i dag hotar demokratin och yttrandefriheten. På fritiden sjunger han i sin frus kör Vox Communis.
Pierre Edström tycker att kulturen är ett livsviktigt vaccin mot de extremistiska krafter som i dag hotar demokratin och yttrandefriheten. På fritiden sjunger han i sin frus kör Vox Communis.Foto: Mats Holmertz

1 Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

- Nu handlar det framför allt om att slå vakt om en fri kulturverksamhet, som inte är styrd av politiken. Det är oerhört viktigt för demokratin och yttrandefriheten. I dag finns det tyvärr starka extremistiska krafter som som vill gå in och detaljstyra både kulturen och media. Vår största utmaning framöver är att slå vakt om kulturell mångfald.

Annons

2 Hur ska det gå till?

- Genom att stimulera till så många kulturella rörelser som möjligt. Vi måste hålla emot de extrema krafterna och visa att alla växer av kultur.

3 Hur ska den regionala kulturen finansieras?

- Dels av regionen, dels av staten. Från och med nästa år försvinner landstingets kulturnämnd. Kulturfrågor ska ligga under en regional utvecklingsnämnd. Det är bra att man ser kulturen som en regional utvecklingskraft. Men samtidigt är det viktigt att man tillsätter personer i den nya nämnden som är bra på kultur och känner ansvar för kulturen.

Det finns en styrka i att kulturinstitutionerna får fasta anslag. För stor andel projektpengar är inte bra. Då finns det stor risk att politiker sitter och dömer vad som är bra och dålig kultur. Kulturinstitutionerna kan aldrig bli självfinansierande. Men det är viktigt att politikerna inte går in och petar i kulturen.

4 Hur stor är den regionala kulturbudgeten?

- Av de cirka 78 miljoner som går till kultur i länet är drygt 30 miljoner statliga. Resten är regionala medel.

5 Vill ditt parti satsa mer, lika mycket, eller mindre på kulturen under nästa mandatperiod?

- Landstingets kulturanslag ligger på en rimlig nivå i dag. Just nu ser jag inte att vi har möjlighet att satsa mer på kulturen. I så fall måste man ta från någon annan verksamhet, och det kan vi inte göra. Men på sikt måste vi politiker se över stödet till kulturen, inte minst mot bakgrund av hotet mot demokratin och yttrandefriheten.

6 Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis regionala kulturpolitik?

Annons

- Kultur är ett vaccin mot odemokratiska krafter. Det är särskilt viktigt med kultur för barn och unga och att sprida kulturen till hela länet, bland annat genom fria kulturresor för barn och unga.

7 Något mer ni vill satsa på?

- Vi vill utveckla kopplingen kultur-hälsa. Vi har haft en del sådana projekt i både vården och omsorgen och sett vad kulturen betyder för människors hälsa och livskvalitet.

8 Har du något konkret vallöfte till kulturlivet i länet?

- Så länge vi liberaler finns med i landstinget, kommer vi att slå vakt om den fria kulturverksamheten. Vi kommer inte gå med på att politiker går in och styr vem som ska ha pengar och till vad.

9 Varför är det så tyst om kulturen i valdebatten?

- I landstinget är det vårdfrågorna som föranleder de stora diskussionerna. Men det är livsfarligt att ta kulturen för given. Där borde vi politiker föra mer diskussion, mot bakgrund av hotet mot demokratin och yttrandefriheten.

Tina JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons