Annons

Peter Stormare om nya serien: Helt sinnessjukt

Peter Stormare spelar polischef i nya serien "The box". Men han pratar hellre om svenskars bristande coronahyfs och om sina förfäders vedermödor.
Tv • Publicerad 4 december 2021
Peter Stormare aktar sig för att bli sjuk. "Det är många nära som har strukit med. Det kryper närmare och närmare", säger han.
Peter Stormare aktar sig för att bli sjuk. "Det är många nära som har strukit med. Det kryper närmare och närmare", säger han.Foto: Claudio Bresciani / TT
I "The box" spelar Peter Stormare en livstrött polischef. Pressbild.
I "The box" spelar Peter Stormare en livstrött polischef. Pressbild.Foto: Viaplay
Peter Stormare tycker att "The box" är bra exempel på att Viaplay vågar visa lite udda inslag. "Ibland så går det åt helvete och ibland så går det jävligt bra", säger han.
Peter Stormare tycker att "The box" är bra exempel på att Viaplay vågar visa lite udda inslag. "Ibland så går det åt helvete och ibland så går det jävligt bra", säger han.Foto: Claudio Bresciani / TT
Peter Stormare är aktuell i Viaplays serie ”The box”. Pressbild.
Peter Stormare är aktuell i Viaplays serie ”The box”. Pressbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Peter Stormare har burit dubbla munskydd sedan mars 2020. Det förklarar han i en hotellobby i Stockholm där han är för att prata om den nya Viaplay-serien "The box".

– Jag vill ju inte bli sjuk. Det är ganska många runt omkring mig som har dött och det är inget roligt. Det är många nära som har strukit med. Det kryper närmare och närmare, säger han.

Annons

Los Angeles-bon är märkbart brydd över hur lite stockholmarna verkar bry sig om att pandemin fortfarande pågår. Ska det vara så svårt att stanna hemma, undrar han. Annat var det förr i tiden.

– Du, jag och till och med han därborta i hörnet, säger skådespelaren och slår ut med armen mot en kostymklädd man som ser obrydd ut trots den plötsliga uppmärksamheten från mördaren Gaear Grimsrud i "Fargo".

– Alla vi finns här bara för att våra förfäder har överlevt vad fan som helst. Där kan vi snacka pandemier, säger Stormare och fortsätter:

– Svält, masskjutningar, folk som har kommit in i byar för att döda och våldta. Jag sitter här bara för att mina förfäder gick igenom allt det där. Jag är inte satt på jorden för min egen jävla skull. Man får låta bli att gå på fester. Man får ha lite tålamod och inte börja skrika på regeringen.

"Ibland går det åt helvete"

"The box" utspelas på en nedgången polisstation i Kansas City, men alltsammans är inspelat på Djurgården i Stockholm. Inspelningen präglades av hård isolering, och inget blev lättare av att en "idiot" högt uppsatt i produktionen ändå blev smittad, förklarar Stormare.

– Alla andra skulle bo i en bubbla, men han skulle bo flott på Östermalm. Det var några andra som smittades också, men de var utbytbara, säger han.

Den engelskspråkiga serien är ett psykologiskt polisdrama med övernaturliga inslag. På rollistan finns skådespelare från flera olika länder, som brittiska Anna Friel och svenske Alexander Karim.

– Det är helt sinnessjuk att ett svenskt streamingföretag som Viaplay vågar göra det här. Jag har jobbat med dem förut och de vågar göra lite udda och konstiga saker. Ibland så går det åt helvete och ibland så går det jävligt bra, säger Peter Stormare.

Levde på makrill

I serien spelar han en trött polischef, som knappt orkar med sitt jobb för att han "har sett så jävla mycket". Peter Stormare tackade ja till rollen eftersom han är god vän med manusförfattaren, som fick fria tyglar med "The box".

– Han har jobbat länge i det militära och vill knappt prata om vad han gjorde där. Han säger att han har upplevt så mycket död och lidande och terror så att det räcker för fem–tio personer. Han säger att han är så trött på att skriva skräpmat, han vill skriva om det mörker som han fortfarande bär inom sig.

Annons

Men när han tackade ja visste han inte att han skulle få sitta inlåst i nästan två månader på det anrika hotellet Hasselbacken på Djurgården.

– Man fick rusa ner efter inspelning och få en iskall öl och en räkmacka. De hade öppet till halv åtta eller vad fan det var. Annars levde jag på makrill på burk, hårdkokta ägg och Kalles kaviar. Det var en konstig tid att spela in, men det kan ha blivit bättre eftersom alla var där hela tiden. Man kunde sitta på kvällarna och diskutera morgondagens scener.

Vill spela med Lennon

Peter Stormare tycker annars att han har gjort det mesta som han har velat uträtta inom skådespeleriet. Nu för tiden finns hans drömprojekt snarare inom musiken.

– Jag skulle väldigt gärna vilja göra något med John Lennon, men han finns ju inte kvar tyvärr. Det får bli i en himmel tillsammans med Jimi Hendrix.

Det där med Hendrix i himlen och ett liv efter detta är något som Peter Stormare tror stenhårt på.

– Det är mycket tråkigare att inte tro. Jag beklagar dem som tror att allting bara blir nattsvart. Då kan man lika gärna bli en gangster och gå omkring och mörda och råna folk.

Fakta: Peter Stormare

Född 1953 i Kumla. Uppväxt i Arbrå i Hälsingland.

Bor i Los Angeles.

Tog examen på Teaterhögskolan i Stockholm 1981. Fick sitt genombrott på Dramaten. Han turnerade i världen med Ingmar Bergmans uppsättningar, vilket öppnade dörren till Hollywood och filmroller i bland annat "Fargo", "The big Lebowski" och "Armageddon". Har även medverkat i en rad svenska filmer, som "Jägarna 2" och "Hamilton".

Aktuell med en roll i det psykologiska polisdramat "The box" på Viaplay.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons