1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Peter Högberg (S): Kulturen gör oss piggare, gladare och klokare

Vilka vallöften är kandidaterna till landstingets kulturnämnd ­beredda att ge och hur ­intresserade är de själva av kultur? I en serie ­artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till socialdemokraten Peter Högberg.
Peter Högberg lyssnar gärna på musik men är kulturell "allätare". Han tror att politikerna måste skjuta till mer pengar till kulturen i Kalmar län under kommande mandatperiod.
Foto: Mats Holmertz

Vilken blir den viktigaste regionala kulturfrågan under nästa mandatperiod?

För det första är det viktigt att skapa möjligheter att uppleva kultur i hela länet, också från våra kulturinstitutioner. Där finns ett problem med funktionella lokaler, framför allt på mindre orter. Det saknas bra lokaler för att Byteatern, länsmusiken och de andra kulturinstitutionerna ska kunna komma ut mer i länet.

Den andra, överskuggande stora frågan är att vi måste skapa förutsättningar för kulturen att vara fri. Vi ser ju hur politiska krafter vill begränsa kulturens frihet och bestämma vilka pjäser som får spelas, vilka utställningar som får visas och så vidare. Det är en livsfarlig utveckling. Kulturen är ju den som håller vakt över makten, tillsammans med media. Om kulturen bara blir mainstream, anpassad efter de styrande, då går demokratin förlorad.

Hur ska ni förhindra det?

- Här är det viktigt att fortsätta se till att stödja kulturinstitutionerna så att de har en stabil grund att stå på. Institutionerna utgör en garant för en fri kultur som inte är beroende av kommersiella intressen. De är också stora arrangörer och även stora arbetsgivare som ger jobb åt väldigt många fria kulturutövare.

Är ditt parti berett att satsa mer, lika mycket som i dag eller mindre på kultur i länet?

- Vi vill inte dra ner på kulturbudgeten. Jag tror vi tvärtom blir tvungna att skjuta till mer pengar under den kommande mandatperioden. Jag kan inte ange några summor, men dels måste vi följa upp det vi redan åtagit oss, dels behöver vi kunna fånga upp nya kulturaktörer och konstformer.

Mitt parti vill utveckla kulturen inom vård och omsorg. Kultur och hälsa hör ihop. Kulturen gör oss piggare, gladare och klokare. Kulturen är inte minst viktig för barns och ungas hälsa. Hur vi kan fånga upp unga som inte är intresserade av idrott?

Hur ska kulturen finansieras?

- Genom regionala och statliga medel och egna intäkter. Vi arbetar för att staten ökar sin andel av den regionala kulturbudgeten. Den har sjunkit under senare tid.

Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

- Socialdemokraterna har i dagarna antagit ett nationellt kulturpolitiskt program, där vi bland annat vill satsa på kulturens infrastruktur, något som man lätt glömmer bort. Socialdemokraterna vill ge statliga pengar till lokala föreningar på landsbygden för att rusta upp bygdegårdar och samlingslokaler, så att fler kan uppleva kultur.

Har du något konkret vallöfte till kulturlivet i länet?

- Det blir inga nedskärningar i kulturbudgeten. Vi vill tillföra mer resurser till kulturen men hur mycket kan jag inte säga. Det hänger ihop med vilka som styr på riksplanet framöver. Om socialdemokraterna får fortsätta regera blir det mer pengar till kulturen, även i Kalmar län.

Varför är det så tyst om kulturen i valdebatten? Är den ingen viktig politisk fråga?

- Kulturen har alltid varit viktig, kanske är den ännu viktigare i detta val då vi ser hur nationella och internationella krafter vill begränsa kulturens frihet.

Läs mer

Nybro

Nybro: Åtal om misshandel efter fyllebråk på torget

De två inblandade männen ska ha varit ovänner i flera år.

Inför KFF–AIK

Magnussons fot håller inte – missar mötet med AIK

”Siktar på att spela på torsdag istället.”

Nybro

Ny kritik mot omsorgens fakturor: ”Rollatoravgiften borde tas bort”

Flera av omsorgens avgifter samlas på samma faktura.

Begravningar

Sven-Uno Högberg

I Södra Kapellet, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Sven-Uno Högberg.

Högsby

Trolig potatisstöt funnen vid fotbollsplanen

Det här gamla träföremålet har lämnats in till hembygdsföreningen av någon som hittade det i jorden vid idrottsplatsen.

Oskarshamn

Daniel räddade liv - nomineras till Svenska Hjältar

Daniel Johansson som räddade livet på en kvinna under sin semester har nu fått motta en nominering till Aftonbladets Svenska Hjältar-gala.