Annons

Pest och kolera och lite karies i sjukt fartfylld barnbok

Barnprogrammet med vilda tidsresor och förfärliga farsoter finns nu på papper. Recensenten Urban Jarvid har läst ”Världens hemskaste sjukdomar”.
Publicerad 8 april 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ida Kjellin och Sofia Bergström tar med läsarna på en tidsresa bland sjukdomar.
Ida Kjellin och Sofia Bergström tar med läsarna på en tidsresa bland sjukdomar.Foto: Stefan Tell
Faktabok, från 9 år

Världens hemskaste sjukdomar

Text: Sofia Bergström och Ida Kjellin

Teckningar: Kevin Olberg

Förlag: Bonnier Carlsen

Barn måste lära sig att historien inte är något ”sockervatten”. Det visste redan Heidenstam och lät sin läsebok innehålla en skildring av hur Anckarström kastades på stegel och hjul.

Ungefär så tänkte kanske även skaparna av tv-programmet ”Världens hemskaste sjukdomar” där två barn varje avsnitt iscensätter en svår sjukdom. De blir smittade, får obehagliga symtom och oftast ”dör” åtminstone en av dem.

”Kombinationen av äckel och historiska lärdomar är lysande och kan nog få barn att både borsta tänderna och att förstå att det inte var bättre förr.”
Annons

Nu har första säsongen blivit bok. Kombinationen av äckel och historiska lärdomar är lysande och kan nog få barn att både borsta tänderna och att förstå att det inte var bättre förr.

Trots att ramhandlingen är ny skiner tv-serieformatet igenom. Det blir lite schematiskt och forcerat.

Efter tio tidsresor och lika många sjukdomar har vi fortfarande inte lärt känna barnen, men det var kanske lika bra. Bäst att inte fästa sig vid dem, så mycket hemskt som de råkar ut för.

Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons