Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pest och kolera och lite karies i sjukt fartfylld barnbok

Barnprogrammet med vilda tidsresor och förfärliga farsoter finns nu på papper. Recensenten Urban Jarvid har läst ”Världens hemskaste sjukdomar”.
Ida Kjellin och Sofia Bergström tar med läsarna på en tidsresa bland sjukdomar.
Ida Kjellin och Sofia Bergström tar med läsarna på en tidsresa bland sjukdomar.
Foto: Stefan Tell

Faktabok, från 9 år

Världens hemskaste sjukdomar

Text: Sofia Bergström och Ida Kjellin
Teckningar: Kevin Olberg
Förlag: Bonnier Carlsen

Barn måste lära sig att historien inte är något ”sockervatten”. Det visste redan Heidenstam och lät sin läsebok innehålla en skildring av hur Anckarström kastades på stegel och hjul.

Ungefär så tänkte kanske även skaparna av tv-programmet ”Världens hemskaste sjukdomar” där två barn varje avsnitt iscensätter en svår sjukdom. De blir smittade, får obehagliga symtom och oftast ”dör” åtminstone en av dem.

Kombinationen av äckel och historiska lärdomar är lysande och kan nog få barn att både borsta tänderna och att förstå att det inte var bättre förr.

Nu har första säsongen blivit bok. Kombinationen av äckel och historiska lärdomar är lysande och kan nog få barn att både borsta tänderna och att förstå att det inte var bättre förr.

Trots att ramhandlingen är ny skiner tv-serieformatet igenom. Det blir lite schematiskt och forcerat.

Efter tio tidsresor och lika många sjukdomar har vi fortfarande inte lärt känna barnen, men det var kanske lika bra. Bäst att inte fästa sig vid dem, så mycket hemskt som de råkar ut för.

Läs mer