GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Per Gustavssons nya barnbok är en riktig fullträff om att hitta sin väg

En pojke och ett äventyr. Per Gustavssons nya bilderbok är en vacker och gåtfull historia om svårigheter och möjligheter.
Litteratur • Publicerad 16 oktober 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Pojken, pappan och björnen

Text och bild: Per Gustavsson

Förlag: Lilla Piratförlaget

Per Gustavsson har skrivit och illustrerat aktuella ”Pojken, pappan och björnen”.
Per Gustavsson har skrivit och illustrerat aktuella ”Pojken, pappan och björnen”.Foto: STEFAN TELL

Per Gustavsson ligger bakom böcker som ”När prinsessor går på äventyr” och ”Sen kom vintern”. Han har även illustrerat andras berättelser, till exempel ”Den stora smällen”, ”Stig” och böckerna om familjen Knyckertz.

Nu är Gustavsson aktuell med ”Pojken, pappan och björnen”, en skapelse på hela 96 sidor. I centrum står en pojke. Han bor med sin pappa vid en skog nära havet. Dagarna fylls av bärplockning, fotboll och fiske, men pappan blir snart äldre och orkeslös.

Gustavsson skriver gåtfullt och vackert om hur pojken brottas med sina känslor. Beskrivningarna är avskalade, men både dramatiska och mångbottnade. Snart låter Gustavsson pappan förvandlas till ett träd som krossar husets trygga väggar, faller och driver ut till havs i ett oväder. Och pojken klamrar sig fast på stammen. De repliker som yppas i dramat är få, men sylvassa.

Bilderna är drömska och byggda av dova färger, en dominerande för varje avsnitt. Här avbildas pojkens möten med olika rädslor och svårigheter, men också roliga scener och otroliga möjligheter tar form. Gustavssons vilda havsvyer är trollbindande och både människor och djur känslosamt tecknade.

”Pojken, pappan och björnen” är en vacker och tankeväckande bok om mörker och öppningar, vägval och växande. Den stramt hållna färgskalan skapar en tät stämning och pojkens äventyr – så väl det yttre som det inre – är mycket gripande. Det är en riktig fullträff

Jonna FriesSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.