Annons

Partiledarna ska grillas i "30 minuter"

Anders Holmberg fortsätter att fråga ut partiledare i "30 minuter". Den nya säsongen drar i gång i januari – och markerar starten för SVT:s bevakning av valrörelsen.
Tv • Publicerad 12 oktober 2021
"30 minuter" med Anders Holmberg återkommer efter årsskiftet. Pressbild.
"30 minuter" med Anders Holmberg återkommer efter årsskiftet. Pressbild.Foto: Janne Danielsson/SVT
Programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft under söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT. "Hon är en av de vassaste och smartaste personer jag känner", säger Anders Holmberg om sin kollega. Arkivbild.
Programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft under söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT. "Hon är en av de vassaste och smartaste personer jag känner", säger Anders Holmberg om sin kollega. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anders Holmberg, en profilerad gäst och 30 minuters djupdykning. Det har varit det vinnande konceptet för intervjuprogrammet som inte räds dålig stämning. Nu är det klart att det blir en fortsättning med start den 19 januari.

På gästlistan står de åtta partiledarna, som en i taget ska bli utfrågade av Anders Holmberg.

Annons

– De känns väldigt taggade och sugna på att gå in i valrörelsen så det har varit lätt att få med dem, säger han till TT.

Hittar "skaven"

Innehållet i "30 minuter" kommer att kretsa kring politiken som partierna går till val på. Heta frågor lär bli kriminaliteten, klimatet, jobbskapande och integration.

Den största utmaningen för Anders Holmberg och hans redaktion, som också består av Moa Golster och Lars Eisjö, blir att hitta ämnen och frågeställningar som är tillräckligt spännande för den breda allmänheten.

– Det finns nästan alltid något att borra i när det gäller toppolitiker. Men att hitta fram till de där "skaven", det där dilemmat, och sedan åskådliggöra det så att det blir begripligt, det är det svåraste och något som vi fortfarande kämpar med.

"Trygg med henne"

Eventuellt oväntade utspel är dock inget som stressar. Med 25 års erfarenhet av att programleda i direktsändning är Anders Holmberg väl förberedd för det mesta som kan hända. Debaclet mellan Per Bolund (MP) och Jimmie Åkesson (SD) i den senaste partiledardebatten beskriver Anders Holmberg som "spännande och inte helt oväntat".

Han kreddar också sin parhäst i debatten, Camilla Kvartoft.

– Vi har känt varandra i 30 år och hon är en av de vassaste och smartaste personer jag känner, som jag lär mig mycket av. Jag känner mig alltid trygg med henne.

"Frågar tills jag fått svar"

Men Anders Holmberg konstaterar att det är en föränderlig materia han arbetar med och att man hela tiden kan göra nya misstag.

– Man kan förbereda sig hur mycket som helst – man har gjort sin läxa, har bra frågor och sen så kommer man till studion och då upptäcker man att oj, här är en person som vill något helt annat än vad jag vill med den här intervjun. Det kan vara överraskande och frustrerande och lärorikt.

TT: Politiker har ofta väl inrepeterade svar och egna agendor, hur förhåller du dig till det?

Annons

– Jag vet inte, jag funderar inte så mycket på det. Mitt mål är att vara så lyssnande som möjligt så att jag märker om jag har fått svar på frågan jag ställde eller inte. Jag frågar tills jag har fått svar.

TT: Tröttnar du aldrig på att intervjua politiker?

– Det gör jag faktiskt inte, jag tycker själv att det är lite förvånande. Man skulle ju kunna bli en sådan som tjänar massor av pengar på att lära politiker hur de ska bemöta journalister. Men jag tröttnar inte, jag tycker att det är lika roligt varje gång.

Anders Holmberg

Född: 3 februari 1971

Yrke: Journalist

Meriter: Arbetade 18 år på Sveriges Radio, bland annat som programledare för Studio Ett och Ekots lördagsintervju. På SVT har han bland annat varit programledare för Aktuellt och Agenda.

Aktuell: En ny säsong av "30 minuter" drar i gång i januari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons