Kultur

Pär-Gustav Johansson (M): Alla länsbor måste få ta del av kulturen

Kultur Artikeln publicerades
Pär-Gustav Johansson är en passionerad bokläsare och tycker att det saknas en större litteratursatsning i Kalmar län.
Foto: Mats Holmertz
Pär-Gustav Johansson är en passionerad bokläsare och tycker att det saknas en större litteratursatsning i Kalmar län.

Vilka vallöften är kandidaterna till landstingets kulturnämnd ­beredda att ge och hur ­intresserade är de själva av kultur? I en serie ­artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till moderaten Pär-Gustav Johansson.

Artikelserie

Kulturen i valet

Vi träffar politiker som ansvarar för den regionala kulturen genom samverkan med länets regionala kulturverksamheter, kommunerna, länsstyrelsen Kalmar län, regionförbundet i Kalmar län och Statens kulturråd.

Visa mer...

Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– Tillgängligheten. Alla i länet ska kunna ta del av kultur. Det gäller särskilt barn och unga, även de från socioekonomiskt utsatta grupper. Vi håller också med den regionala kulturplanen om att det är viktigt med mångfald och integration. Det finns ju krafter som velat stryka de orden ur planen.

Är ditt parti berett att satsa mer, lika mycket som i dag eller mindre på kultur i länet?

– Lika mycket. Det är i alla fall vår ambition. Men man vet aldrig vilka ekonomiska beslut man tvingas ta, med tanke på att landstinget befinner sig i ett jättebesvärligt ekonomiskt läge. Vi tycker att kulturinstitutionerna ska hålla sina ramar och försöka hitta synergieffekter, som till exempel gemensam administration för vissa delar av verksamheten.

Hur ska kulturen finansieras?

– Vi vill ha en offentligt finansierad kultur. Men vi är inte heller främmande för kultursponsring. Vi ser ingen konflikt mellan att ha en fri kultur och samtidigt ha privata kulturentreprenörer. Däremot är det en myt att vi vill lämna över kulturen helt till marknadskrafterna.

Är det något särskilt du framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– För oss är den fria kulturen väldigt viktig. Kulturen är ett lackmustest på hur demokratin i samhället mår. Historiskt sett har demokratins nedmontering alltid förebådats av krafter som vill inskränka på kulturens frihet. Sedan har folk inte reagerat förrän det redan var för sent. Det finns sådana krafter som är aktiva även i Sverige idag.

Har du något konkret vallöfte till kulturlivet i länet?

– Vi vill följa upp målen i kulturplanen, att kulturen ska vara tillgänglig för alla i länet, bland annat genom ökad digitalisering. I dag har vi en slagsida åt södra länet.

Något mer ni vill satsa på?

– Jag tycker att det saknas ett visionskulturmöte, där länets kulturinstitutioner träffas, diskuterar sin olika verksamheter och lär av varandra. Benchmarking kallas det inom näringslivet. Personligen tycker jag också att det saknas en större litteratursatsning i länet. För en tid sedan hörde jag talas om ett förslag att inrätta ett litteraturmuseum i Växjö. Det blev inte av, men det var en spännande tanke, tycker jag. Vi har många bra författare i regionen. Och det är ett problem att folk inte läser böcker mer.

Varför så tyst om kulturen i valdebatten? Är den ingen viktig politisk fråga?

- Det finns många inom moderaterna som tycker att kulturen är viktig. Men årets valrörelse handlar väldigt lite om sakfrågor, mer om regeringsfrågan, trollaktiviteter på nätet och vandalisering. Alla partier utgår också från vilka frågor väljarna tycker är viktigast. Kulturen tillhör sällan dem.

Fakta

Pär-Gustav Johansson

Ålder: 45 år.

Bor: I Hossmo.

Familj: Fru Maria Holgersson, två döttrar, en katt.

Jobbar med: Politisk samordnare för Alliansen i landstinget.

Politisk bakgrund: ”Kom in sent i politiken. Politisk sekreterare för moderaternas länsförbund 2010. Jag har hållit mig väldigt mycket i kulisserna. Det är först nu jag kandiderar för moderaterna till landstinget.”

Senaste konsert: ”Lars Winnerbäck i Borgholms slottsruin i somras.”

Senaste konsert med Camerata Nordica: ”Jag har aldrig varit på någon av deras konserter.”

Senaste scenkonstföreställning: ”Draken och skytten på Kalmar slott.”

Senaste föreställning på Byteatern: ”Minns inte att jag har varit där.”

Senaste konstutställning: ”Minns inte.”

Senaste utställning på Kalmar konstmuseum: ”För tre fyra år sedan, minns inte vad det var för utställning.”

Senaste utställning på Kalmar läns museum: ”Var där med barnen i våras och såg Kronan och Jenny Nyström-utställningen.”

Senaste besöket på Virserums konsthall: ”Har aldrig varit där.”

Senaste utställning på Himmelsberga: ”Har aldrig varit där heller.”

Någon annat konstutställning i länet: ”Besökte Döderhultarmuseet i somras.”

Senaste film: ”Tårtgeneralen i våras.”

Vilket verk önskar du att du stod som upphovsman till: ”Doktor Glas, Hjalmar Söderbergs roman från 1905. En av de bästa romaner som finns.”

Vilken form av kultur är du själv intresserad/mest intresserad av: ”Litteratur. Dels av praktiska skäl. Familjen och jobbet tar mest tid nu. Jag hinner sällan gå på teater eller konsert till exempel. Men jag är också en passionerad litteratur-fan. Det har jag varit sedan jag var liten.”

Utövar du själv någon form av konst: ”Nej. Jag har några skrivardrömmar, men det är långt bak i bakhuvudet. Däremot skriver jag en del på sociala medier.”

Visa mer...