Annons

Eva Rydberg fortsätter på Fredriksdal till 80

Eva Rydberg och Fredriksdalsteatern har repeterat i ur och skur med sikte på en sommar med "Pang i bygget". Men nu står det klart att premiären av pandemiskäl måste skjutas upp, ett helt år.
Samtidigt finns annat att glädja sig åt: Fredriksdalsteatern får vara kvar både 2022 och 2023.
Teater • Publicerad 31 maj 2021
Eva Rydberg som Sybil Fawlty och Adde Malmberg som Basil Fawlty då ensemblen håller pressträff om John Cleese-föreställningen "Pang i bygget" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.
Eva Rydberg som Sybil Fawlty och Adde Malmberg som Basil Fawlty då ensemblen håller pressträff om John Cleese-föreställningen "Pang i bygget" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.Foto: Johan Nilsson/TT

Därmed kan Eva Rydberg räkna med att även som 80-åring spela teater i Helsingborgsparken 2023. SVT kommer att skildra den sista sommaren i en dokumentär.

– Vi är så glada för det! säger Eva Rydberg, efter att tillsammans med övriga ensemblen ha gett ett litet smakprov ur "Pang i bygget".

Annons

Egentligen skulle pjäsen ha haft premiär redan förra sommaren, men pandemin gjorde det omöjligt. Att det inte heller går att genomföra projektet denna sommar beror på restriktionerna, förklarar regissör Anders Albien. Friluftsteatern har egentligen plats för 1 268 åskådare, men om rekommendationerna om avstånd ska hållas går det bara att släppa in 300 åt gången.

– Det här är en självfinansierad verksamhet. Vi klarar helt enkelt inte att spela den just nu, säger han.

Tufft coronaår

Eva Rydberg, som fyller 78 år i juni, har ett tufft coronaår bakom sig. Hon är övertygad om att hon har haft covid-19, men hon blev smittad så tidigt att hon aldrig fick någon diagnos. Besvären har suttit i länge och hon dras fortfarande med hosta.

– Jag har haft alltihopa: ont i kroppen, ont i halsen, feber, svårt att andas och lukten och smaken borta. Så jag är helt säker på att jag har haft det.

Förra sommaren hade hon inte kunnat genomföra några föreställningar, men nu var hon redo. Ensemblen har repeterat i både kyla och regn, men har samtidigt njutit av att få vara tillsammans igen, berättar hon.

– Vi har haft så roligt. Men vi har frusit mycket också, det har varit så jädra kallt.

"Kul grejer"

Nu blir det bara fyra testföreställningar inför begränsad publik under midsommarveckan och premiär först den 17 juni nästa sommar, 2022. Vad hon ska göra i stället denna sommar är Eva Rydberg hemlighetsfull om. Hon antyder att det handlar om tv.

– Jag ska göra lite olika saker. Det är inte stora grejer, men det är kul grejer, säger hon.

Det är många järn i elden – trots att hon sedan länge passerat den ålder då de flesta går i pension. Finns det något hemligt knep? Utöver massor av promenader, träning på motionscykel och yoga kan hon själv bara peka på en förklaring till att hon fortfarande orkar ge allt på scenen:

– Det är kärleken till det.

Fakta: Fawlty Towers

"Pang i bygget"(Fawlty Towers) utspelar sig på ett badhotell på den engelska sydkusten.

Manus till tv-serien från 1970-talet skrevs av John Cleese och hans dåvarande hustru Connie Booth. Även manuset till den uppsättning som ska ges på Fredriksdalsteatern i Helsingborg är skrivet av John Cleese.

Föreställningen bygger på ett av tv-seriens mest kända avsnitt, där Fawlty Towers får besök av en hotellinspektör. Samtidigt vävs scener från andra populära avsnitt in.

Originaldekoren från tv-serien har köpts in av Fredriksdalsteatern och ska användas i föreställningen.

För regi och översättning svarar Anders Albien.

Adde Malmberg och Eva Rydberg spelar hotellägarparet Basil och Sybil Towers. Övriga medverkande: Birgitta Rydberg, Kalle Rydberg, Håkan Mohede med flera.

Källa: Fredriksdalsteatern

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons