Annons

Overkligt blir verkligt hos Frida Andersson Johansson

Recensenten Bengt Eriksson har längtat efter Frida Johansson Anderssons nya, andra spänningsroman. Också denna, liksom debuten, har blivit en blandning av krimi, skräck och övernaturligt.
Bokrecension • Publicerad 10 oktober 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Frida Johansson Andersson.
Frida Johansson Andersson.Foto: Elin Parmhed
Ockult spänning

Ek

Författare: Frida Andersson Johansson

Förlag: Modernista

Äntligen kom Frida Andersson Johanssons uppföljare till debutromanen ”Dränkt” från 2015. Hennes andra spänningsroman, ”Ek”, tar plats i samma hybridgenre: krimi, skräck och övernaturligt. Ja, ockult.

Berättelsen utspelar sig i två samtidiga tidsplan: 1600-talet, då skeppet Vasa byggdes och ekar högs till bygget, och 2000-talet, när Disa Kassman arbetar på Vasamuseet med att restaurera en skeppsskulptur, kallad Vildmannen.

Annons

Realistiskt och orealistiskt. Trovärdigt och otroligt. Vardagslivet idag (rullstolsbunden make, älskarinnan, missfall) blandas med gammal folktro om underjordiska människor och dessa stora ekar som grönskar på vintern och nu kräver hämnd.

Så märkligt och märkligast att de går in i varann: overkligt blir verkligt. ”Blodek” borde titeln ha varit. Det hade – exakt – speglat spänningen.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons