Annons

Ny musik släppt postumt med Einár

Ny musik och en musikvideo har under natten mot tisdagen släppts postumt av rapparen Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet "Einár", som sköts till döds i höstas.
Musik • Publicerad 7 juni 2022
Rapparen Einár. Arkivbild.
Rapparen Einár. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Fyra låtar är släppta på EP:n, som kallas "Einár". Fjärde spåret, "Kolla mig i ögonen", har även fått en musikvideo som gjorts av Kristian Söderström, där anhöriga till rapparen deltar.

Einárs mamma Lena Nilsson, som står som producent till videon, skriver på Instagram att sonen skrev låten "som en hyllning till kärleken och tryggheten man ska få känna med de sina".

Annons

"Nils omtanke om de små och svaga kommer fortsätta och den kommer föras vidare av alla oss som vet hur starkt han kände för ungas rättigheter och värde. Hur arbetet med detta kommer se ut och i vilken form det kommer ske i, kommer det mer information om inom en snar framtid", skriver hon.

Einár sköts med flera skott på nära håll i Hammarby sjöstad i Stockholm den 21 oktober. Han var 19 år gammal.

Grönberg slog igenom som 16-åring och blev snabbt ett av de största namnen inom svensk rap. Via sociala medier byggde han upp en stor publik, hade miljoner lyssningar på Spotify och han belönades på både Grammisgalan och P3 Guld-galan.

Som många andra av landets mest kända rappare hade han kopplingar till gängkriminella miljöer. Under genombrottsåret 2019 bodde han delvis på ett HVB-hem och refererade till vapen och droger i sina texter.

Fakta: Einár

Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, mördades i Stockholm den 21 oktober 2021. Han sköts ihjäl med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad.

19 år gammal var han vid tiden för sin död en av svensk hiphops största profiler.

Under 2019 gick Grönberg från närmast okänd 16-åring till att vara en av Sveriges mest omtalade rappare. En video som släpptes på Youtube året före gav ringar på vattnet och med låten "Katten i trakten" spreds hans namn över Sverige.

I mars 2019 nådde den högst på singellistan och innan året var slut hade han släppt två album, som båda gick upp på förstaplatsen på den svenska albumlistan, och låt efter låt seglade upp på topplistorna, varav tre nådde förstaplatsen.

På Spotify fick han genast tiotals miljoner lyssningar och han var den mest lyssnade artisten i Sverige på strömningstjänsten det året.

På Grammisgalan 2020 belönades han som årets nykomling och för årets hiphop. P3 Guld-galan hade redan utsett "Katten i trakten" till årets låt.

Utöver musikframgångarna uppmärksammades Einár för sina texter om vapen och droger, något han förklarade med att han ville skildra verkligheten, bra som dålig. 19-åringen hade även själv länge befunnit sig i gängkriminella kretsar och varit inblandad i olika rättsfall, både som offer och gärningsman.

Våren 2020 utsattes rapparen för en kidnappning. Flera personer från det så kallade Vårbynätverket, samt två andra rappare, dömdes i tingsrätten till fängelsestraff för inblandning i kidnappningen.

Einár själv ville dock inte delta i utredningen och dök aldrig upp i tingsrätten. Enligt hans biträde hade han inte heller några planer på att dyka upp i hovrätten, som skulle pröva saken veckan efter mordet på rapparen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons