Annons

Ny bok om klimatet visar att hoppet fortfarande lever

Finns det någon framkomlig väg till en tillräckligt stor och snabb klimatomställning för att undvika en katastrof? Kanske. Humanekologen Rikard Warlenius hoppas det, vilket visar att inget så seglivat finns hos oss som hoppet.
Bokrecension • Publicerad 4 november 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Rikard Warlenius, lektor i humanekologi, är aktuell med ”Klimatet, tillväxten & kapitalismen”.
Rikard Warlenius, lektor i humanekologi, är aktuell med ”Klimatet, tillväxten & kapitalismen”.Foto: Jessica Segerberg
Sakprosa

Klimatet, tillväxten och kapitalismen

Författare: Rikard Warlenius.

Förlag: Verbal.

Grannen dras till läslampans lilla ljuskrets på min farstubro. Klimatkrisen kommer på tal. “Jag tror ju inte att det går, alltså”, säger han efter en stund. Vi är båda drabbade av valresultatet. Jag tiger, förmår inte säga emot.

Väntar vi på att någon ska ta oss i nackskinnet som kattmamman gör med sina ungar och lyfta oss ut?

Annons

Rikard Warlenius väntar inte. Med stor lärdom tar han oss igenom ett vitt landskap av tankar och teorier i ”Klimatet, tillväxten och kapitalismen”. Han kräver mycket av läsaren. Tidigare har han gett ut eller medarbetat i en rad böcker inom området klimat, miljö och ekonomi och undervisar nu vid Institutionen för globala studier i Göteborg. Han döljer inte att hans sympatier ligger åt vänster.

Han börjar med fyra “hypoteser”:

1. Koldioxidutsläppen måste minska radikalt om vi ska kunna undvika katastrof.

2. Ekonomisk tillväxt ger ökade utsläpp.

3. Kapitalism är otänkbar utan ekonomisk tillväxt.

4. Kapitalismen kommer inte att falla inom den korta tid vi har på oss.

Om inte åtminstone en av hans hypoteser är felaktig, så kan vi ge upp direkt. Boken tar då slut på sidan 10. Men något får Rikard Warlenius att skriva 434 sidor till. Vad? Jo, nu följer tre “diskurser”: Grön tillväxt, nedväxt och grön ny giv.

bild 1/1
Rikard Warlenius
Klimatet, tillväxten & kapitalismen

Vad som gäller är att vi bör hålla oss inom högst +1,5 grader varmare, allra högst inom +2. Allt illustrerat med diagram och tabeller, där texten åtminstone för mig är nästan oläsbart liten.

Efter en duvning i tillväxtbegreppet, BNP, med mera kommer vi in på frågan om grön tillväxt. Kan tillväxten tillräckligt djupt och snabbt frikopplas från ökad användning av energi och materia, alltså övergå till en grön tillväxt? Det talas mycket om det, men det finns tyvärr lite stöd för det. Nedväxt, alltså en relativt stillastående ekonomi, får en lång, tvivlande blick. Grön ny giv då, som president Biden talar om för USA? Ja, något i den vägen kanske.

Kapitalismen får också en ambitiös genomgång. Vi får nog räkna med att en klimatomställning måste ske inom den. Den faller inte på bara något årtionde.

Annons

Vart leder då det hela? Vi måste se realistiskt på problemet. Här visar Greta Thunberg vägen med sina ord inför amerikanska kongressen. “Jag vill inte att ni ska lyssna på mig, jag vill att ni ska lyssna på klimatvetenskapen.”

Kritiken mot Al Gore finns inte utrymme att ta upp här, men jag anser den orättvis.

Rikard Warlenius bok mynnar ut i en förhoppning att en bred folklig allians kan formas kring ett program för snabb klimatomställning. Här tänder författaren en hoppets låga. Den står där i ett litet fönster i världens mörka borg.

Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons