"Den festen vill man ju inte missa"
Måns Zelmerlöw gör comeback i Melodifestivalen som programledare då han tillsammans med skådespelaren Shima Niavarani kommer att leda den stora finalen i vår. Och att tacka ja till uppdraget var självklart, enligt Zelmerlöw.
– Speciellt efter ett år där inte mycket har hänt känns det extremt kul att komma tillbaka och göra något så här stort. Christer Björkman och jag är nära kompisar och att det här då blir ett slags avtackning för de senaste tjugo åren gjorde också att det kändes helt självklart att tacka ja, säger han till TT.
Måns Zelmerlöw tävlade första gången i Melodifestivalen med "Cara mia" 2007. Han var därefter programledare 2010 och vann hela rasket — både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest — med "Heroes" 2015 – och var även värd när Eurovision sändes från Sverige året därpå.
På grund av rådande coronaläge har den traditionella turnén med deltävlingar i olika städer i år ställts in och programmet sänds också utan publik – vilket kan innebära en utmaning, enligt Måns Zelmerlöw.
– Det blir inte samma sak, men samtidigt kan vi fokusera mer på att göra programmet ännu snyggare och tajtare. Och vi kommer ju att göra allt för att man ska få en livekänsla — så att nerven finns kvar. Men visst — man kommer ju att sakna de 40 000 personerna i publiken från Friends arena.
Comeback för Philipsson
Även Lena Philipsson gör comeback i Melodifestivalen som programledare. Hon debuterade i tävlingen 1986 med "Kärleken är evig" , och leder i år den första deltävlingen.
På grund av pandemin kunde hon tacka ja till uppdraget, för egentligen skulle hon ha turnerat under våren.
– Men allting är ju borta och det fanns massor av ledig tid. Jag blev jätteglad för frågan och kände att det var någonting som var kul att se fram emot, lite glitter och fest, säger hon till TT.
Det blir fjärde gången som Philipsson leder programmet: 2000 gjorde hon det tillsammans med nio andra artister, 2003 delade hon programledarskapet för en av deltävlingarna med Charlotte Perrelli och 2006 var hon ensam programledare. Nu öppnar hon årets upplaga.
– Det känns kul att vara i det första programmet. Sedan är det ju första gången helt utan publik för produktionen, och det blir ju annorlunda på många vis. Det blir en ny infallsvinkel på det här programmet. Därför känner jag att det är viktigt att vara förberedd så gott det går, säger Lena Philipsson.
Björkman vid rodret
Christer Björkman, som efter 20 år som schlagergeneral gör sitt sista år i Melodifestivalen, ska fungera som ett slags "huvudprogramledare", där han flankeras av de övriga programledarna.
– Jag ser mig själv mer som en röd tråd än programledare. Jag personifierar de här 20 åren som programmet "Nya Melodifestivalen" har visats. Så man kan säga att jag är ett slags guide, ett slags Benjamin Syrsa, medan de andra är programledare i traditionell mening, säger han till TT.
Björkman tror att Melodifestivalen, "något positivt och lättsamt", behövs just i pandemitider. Hur det anpassade programformatet kommer att tas emot återstår att se.
– Nu möter vi tittarna direkt – vi har inte publiken som mellanfilter – och vi får se hur det tas emot. Det blir lite mer old school, men jag ser ingen konflikt i det, säger han.
Zia och Timbuktu
Deltävling två leds av artisterna Oscar Zia och Anis Don Demina.
Programledare för deltävling tre är Jason "Timbuktu" Diakité. Därmed gör han debut i Melodifestivalsammanhang.
Deltävling fyra leds av komikern Per Andersson.
– Det är Christer Björkmans sista år, den festen vill man ju inte missa, säger han till SVT.
Andra chansen leds av Shirley Clamp.
Hela evenemanget — fem deltävlingar samt final — äger i år rum i Annexet i Stockholm med start den 6 februari.
Fakta: Programledare Melodifestivalen 2021
Huvudprogramledare för samtliga deltävlingar: Christer Björkman
Deltävling 1: Lena Philipsson
Deltävling 2: Anis Don Demina och Oscar Zia
Deltävling 3: Jason Diakité
Deltävling 4: Per Andersson
Andra chansen: Shirley Clamp
Finalen: Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani