Annons

Nu drar "Musikhjälpen" i gång: "Lite rädd"

En lugn farbror, en tramsig clown och en djupt berörd – men kanske lite snäsig – tredje kompanjon.
På måndagskvällen kliver Klas Eriksson, Oscar Zia och Tina Mehrafzoon in i "Musikhjälpen"-buren.
Nöje • Publicerad 12 december 2022
"Musikhjälpens" programledare Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson.
"Musikhjälpens" programledare Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson.Foto: Adam Ihse/TT
Klockan 20.00 på måndagskvällen blir trion inlåsta i glasburen.
Klockan 20.00 på måndagskvällen blir trion inlåsta i glasburen.Foto: Adam Ihse/TT
Väl inne i buren får programledarna endast äta flytande föda. Innan dess ska de leta upp en italiensk restaurang som har både pizza och pasta – de kunde inte enas om vilket av det som skulle bli deras sista måltid före inlåsningen.
Väl inne i buren får programledarna endast äta flytande föda. Innan dess ska de leta upp en italiensk restaurang som har både pizza och pasta – de kunde inte enas om vilket av det som skulle bli deras sista måltid före inlåsningen.Foto: Adam Ihse/TT

En enorm digital klocka på Kungstorget i Göteborg räknar ner: Drygt nio timmar kvar. Inne i det som kallas "glasburen", ett slags barack med stora glasrutor ut mot torget, sitter tre nervösa programledare.

– Man pratar ofta om att sorg har flera faser. Det känns som att den här uppladdningen också har flera faser: Vi har varit pirrigt glada, sedan panikslagna, och förra veckan var jag helt apatisk. Nu är jag lite rädd, säger Tina Mehrafzoon.

Annons

Klockan åtta på måndagskvällen blir hon, tillsammans med Klas Eriksson och Oscar Zia, inlåst i glasburen. Ut kommer de först på söndag kväll. Innan dess väntar 144 timmar av direktsänd radio, sömnbrist och endast flytande föda.

– Det är lite märkligt att tre personer ska bli instängda i en bur utan mat och sömn, konstaterar Oscar Zia.

Blev dunderförkyld

Klas Eriksson, som är debutanten i sammanhanget, har laddat upp genom meditation i ett försök att lugna nerverna.

– Jag tänkte att jag skulle lyssna mycket på radio för att höra proffs. Men det har nästan blivit ännu stressigare, för då inser jag hur duktiga folk är, säger han.

Oscar Zia var programledare även förra året, men blev förkyld och fick lämna sändningen i förtid. Inför årets upplaga av "Musikhjälpen" har han isolerat sig så mycket som möjligt – dels av hälsoskäl, dels för att vila upp sig inför maratonsändningen.

Tina Mehrafzoon gjorde tvärtom.

– Jag åkte på en två veckors dunderförkylning. Så nu är jag fylld med antikroppar vilket känns jättebra, säger hon och skrattar.

TT: Hur tror ni att dynamiken mellan er tre kommer att vara?

– Jag tänker att jag ska vara en lugn farbror, säger Klas Eriksson.

Oscar Zia däremot blir nog trions tramsiga clown, konstaterar de, medan Mehrafzoon har kortast stubin och kan "börja snäsa" om hon är stressad.

Annons

– Men vi kommer ha så mycket gäster som kommer in och har roliga engagemang så jag tror att vi kommer att få mycket energi av det och kan hålla humöret uppe, säger Tina Mehrafzoon.

"Känns väldigt nära"

Hon deltog i "Musikhjälpen" fjol som resande reporter. Då samlades det in pengar mot barnarbete, och många av de barn hon träffade som resande reporter tvingades arbeta för att de var på flykt.

Det gör att årets tema "för en tryggare barndom på flykt" ligger henne extra varmt om hjärtat.

– Ingen av oss är omedveten om att världen inte är rättvis. Men det är en annan sak när man träffar ett barn som har slutat drömma drömmar för att den inte har rätt till sina mänskliga rättigheter. Man sitter där och det finns ingen lyster i deras ögon, ingen lek i deras utstrålning, säger Tina Mehrafzoon och tillägger:

– I och med att det då var barn på flykt och att det nu handlar om att vi ska försöka göra det tryggare för barnen som tyvärr måste vara på flykt så är det klart att det känns väldigt nära.

Fakta: Musikhjälpen

"Musikhjälpen" är ett radio- och tv-evenemang som har sänts en vecka per år sedan 2008, med syfte att samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof.

Årets upplaga sänds från Göteborg, med temat "för en tryggare barndom på flykt från krig". Programledare är Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson.

Under veckan får programledarna besök av artister och andra som engagerar sig i syfte att samla in pengar. Under sändningen kan publiken önska låtar för insamlingspengar.

"Musikhjälpen" är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Glasburen som programledarna bor i under veckan placeras på Kungstorget vid Saluhallen och direktsändningen pågår i radio och tv 12–18 december .

Programmet har sänts från Göteborg tre gånger tidigare: 2009, 2011 och 2013.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons