NÖJET LISTAR: 30 talanger under 30 – de är länets framtid

Musiker, konstnärer, influencers och filmare – länet är fullt av unga kulturskapare som ännu är i början av sin karriär. I den här artikeln listar vi 30 talanger under 30 att hålla lite extra koll på i framtiden.
Kultur och nöje • Publicerad 26 januari 2023 • Uppdaterad 30 januari 2023
Amena Alsameai, Arvid Israelsson och Myra Granberg är tre talanger under 30 – som alla hör hemma i Kalmar län.
Amena Alsameai, Arvid Israelsson och Myra Granberg är tre talanger under 30 – som alla hör hemma i Kalmar län.
Margareta Grääs, skönhetsinfluencer, har över 100 000 prenumeranter på Youtube.
Margareta Grääs, skönhetsinfluencer, har över 100 000 prenumeranter på Youtube.Foto: Mats Holmertz

Margareta Grääs, 29, Kalmar/Mönsterås – influencer

Smink- och skönhetsprofilen Margareta Grääs, boende i Kalmar och bördig från Mönsterås, har över 100 000 prenumeranter på Youtube. Hennes årliga recensioner av sminkföretagens julkalendrar har blivit omåttligt populära och i höstas prisades hon dessutom som Årets influencer på Youtube under eventet Influencer Marketing Summit. Margareta har onekligen knäckt koden för framgång på sociala medier.

Maximilian Björklund musicerar ofta med sin pappa, operasångaren Thomas Björklund-Svensson.
Maximilian Björklund musicerar ofta med sin pappa, operasångaren Thomas Björklund-Svensson.Foto: Mats Holmertz

Maximilian Björklund, 17, Kalmar – klassisk pianist och sångare

Maximilian Björklund är något så ovanligt som en 17-årig operafantast – dessutom en exceptionellt musikalisk sådan. I fjol gav han föreställningen ”Mozart, musikal och middag” tillsammans med sin pappa, operasångaren Thomas Björklund-Svensson, och imponerade stort med sin röst och sina flinka pianofingrar. Ännu har han inte ens gått ut gymnasiet, så det ska bli mycket spännande att se vad han tar sig för härnäst.

I somras spelade Myra Granberg på Kalmar stadsfest.
I somras spelade Myra Granberg på Kalmar stadsfest.Foto: SUVAD MRKONJIC

Myra Granberg, 28, Nybro – artist

Myra Granberg, som till stor del växte upp i Nybro, fick sitt stora genombrott med låten ”Tills mitt hjärta går under” 2020 och har sedan dess blivit enormt populär och fått miljontals streams på Spotify. Hon har släppt musik med namn som Petter och Sebastian Stakset, uppträtt i ”Allsång på Skansen” och i fjol nominerades hon till två Grammisar. Om hon fortsätter i den här takten är hon snart Sveriges största artist.

Adam Ross från Lindsdal är en av landets flitigast anlitade jazztrummisar.
Adam Ross från Lindsdal är en av landets flitigast anlitade jazztrummisar.Foto: SUVAD MRKONJIC

Adam Ross, 29, Lindsdal – jazztrummis

29-årige Adam Ross från Lindsdal är en av landets mest anlitade jazztrummisar. Musiken har tagit honom långt utanför Sveriges gränser och under sin karriär har han hunnit spela i Japan, Sydkorea, Frankrike, England, USA, Sydafrika och många andra länder. Inom jazzvärlden är han ett välkänt namn, som giggat med flera av landets mest kända musiker. En av Kalmars stora musikaliska stoltheter.

Tonsättaren Julia Ekström växte upp i Ålems kyrkby i Mönsterås kommun.
Tonsättaren Julia Ekström växte upp i Ålems kyrkby i Mönsterås kommun.Foto: Pressbild

Julia Ekström, 25, Ålem – tonsättare

Blott 25 år gammal – men med gedigen utbildning från bland annat Lilla Akademin i Stockholm, Gotlands tonsättarskola samt den treåriga kompositionsutbildningen på Musikhögskolan i Malmö – har Julia Ekström blivit ett namn att räkna med inom den klassiska musikvärlden. I vår hörs hennes verk i barnföreställningen ”Cirkusstoft” på Byteatern Kalmar länsteater, och det ska bli mycket spännande att se vad mer som händer år 2023.

Foto: Samuel Slättman

Ebba Johansson, 28, Nybro – konstnär

Pukebergkonstnären Ebba Johansson har hyllats för sitt detaljrika, vardagsnära och närmast fotorealistiska måleri. ”Jag är fascinerad av olika material, hur de känns under händerna. Jag målar den känslan”, har hon tidigare sagt i en intervju med Barometern-OT. Hon har ställt ut på bland annat Vida Museum på Öland samt Teatergalleriet och Galleri Svalan i Kalmar, och sedan några år tillbaka tillhör hon den exklusiva skara som arbetar heltid med sin konst.

Amanda Strömqvist utgör ena halvan i podd-duon bakom ”Mordpodden”.
Amanda Strömqvist utgör ena halvan i podd-duon bakom ”Mordpodden”.Foto: Mats Holmertz

Amanda Strömqvist, 28, Kalmar/Vimmerby – poddare

Som ena halvan av den framgångsrika ”Mordpodden” har Amanda Strömqvist, tidigare Karlsson, rönt stora framgångar i etern. Tillsammans med parhästen Amanda Bohlin, 33, har hon producerat hundratals avsnitt om skrämmande kriminalfall, vilket lett till en stor och trogen lyssnarskara. Numera bor Amanda, som ursprungligen är från Vimmerby, i Kalmar.

Mollie Minott släpper troligen sitt debutalbum under 2023.
Mollie Minott släpper troligen sitt debutalbum under 2023.Foto: Mats Holmertz

Mollie Minott, 26, Oskarshamn – artist

När Mollie Minott kom tvåa i ”Idol” 2014 var hon bara 18 år. Ett av hennes mest uppmärksammade släpp hittills är låten ”Follow”, från den hyllade tv-serien ”Eagles” som spelades in i hennes hemstad Oskarshamn. Trots flera utgivna singlar är det först nu, 2023, som hon väntas släppa sitt debutalbum – och det ser vi fram emot.

Vanni Jung Ståhle har bland annat ställt ut på Persona Galleri i Kalmar.
Vanni Jung Ståhle har bland annat ställt ut på Persona Galleri i Kalmar.Foto: Johanna Eriksson

Vanni Jung Ståhle, 28, Pataholm – fotograf

Vanni Jung Ståhle driver inte bara sommarkafé i Pataholm – hon är också en prisad fotograf som bland annat vann utmärkelsen Årets bild 2019. Hennes utställning ”Kungarna från Blomstermåla” visades på Persona Galleri i Kalmar året därpå och hennes bilder har publicerats i flera stora medier – till exempel Dagens Nyheter, SVT och Sveriges Radio. Livet på landsbygden och i bruksorter står ofta i fokus i hennes fotografier, som trollbinder oss gång på gång.

Ida Gratte har alltid någonting på gång. Den här bilden är tagen under förra årets spelning på Kalmar stadsfest.
Ida Gratte har alltid någonting på gång. Den här bilden är tagen under förra årets spelning på Kalmar stadsfest.Foto: SUVAD MRKONJIC

Ida Gratte, 26, Nybro – artist

Numera Stockholmsbaserade Ida Gratte är ständigt aktuell – om hon inte släpper egen, svenskspråkig musik gör hon ofta engelska samarbeten under namnet Miss Sister, eller spelar in en 40 minuter lång musikvideo till sitt album. Hennes senaste låt ”Kanske” släpptes för bara några dagar sedan och under året lär vi höra ännu mer av denna Nybrobördiga poppärla.

Filmskaparen David Eriksson från Kristdala har fått en prestigefylld plats i en nationell filmsatsning.
Filmskaparen David Eriksson från Kristdala har fått en prestigefylld plats i en nationell filmsatsning.Foto: Foto: Kristofer Kiggs Carlsson

David Eriksson, 26, Kristdala – filmskapare

Manusförfattaren, regissören och producenten David Eriksson har sin unga ålder till trots hållit på med film i ett decennium. Nyligen blev han, tillsammans med elva andra filmare, utvald att vara med i en nationell satsning på kortfilmer. Projektet han och hans team arbetar med heter ”Mobboffer” och handlar om en medelålders pappa som får reda på att hans son mobbas i skolan, vilket väcker mörka och undangömda minnen hos honom. En satsning vi ser fram emot att följa.

Skådespelaren Fanny Reje Franzén spelade flera roller i den omtalade musikalen ”Ivar”, om tändstickskungen Ivar Kreuger.
Skådespelaren Fanny Reje Franzén spelade flera roller i den omtalade musikalen ”Ivar”, om tändstickskungen Ivar Kreuger.Foto: Herman Omstedt

Fanny Reje Franzén, 27, Kalmar – musikalartist

Senast syntes hon i flera roller, bland annat som Greta Garbo, i den uppmärksammade musikalen ”Ivar” om tändstickskungen Ivar Kreuger på Kalmar teater. Fanny Reje Franzén är även ledamot i Scenkonst Kalmar och har spelat Cecilia Vasa på Kalmar slott. Dessutom är hon aktiv i Södra Ölands Musikteater där hon bland annat har synts i produktionen ”Peter Pan”. Ständigt aktuell på teaterscenen helt enkelt.

Arvid Israelsson, blott 13 år gammal, fick äran att ta fram en signaturburgare för oktober månad på det högt rankade hamburgerhaket BAP i Stockholm.
Arvid Israelsson, blott 13 år gammal, fick äran att ta fram en signaturburgare för oktober månad på det högt rankade hamburgerhaket BAP i Stockholm.Foto: Privat

Arvid Israelsson, 13, Kalmar – hamburgerinspiratör och tiktokare

Med nästan 20 000 följare på Tiktok-kontot @arvids_burgers har 13-åringen från Kalmar blivit en matinfluencer att räkna med. I höstas kom han tvåa i en stor hamburgertävling i Stockholm och under oktober stod han för månadens signaturburgare på den populära restaurangen BAP, som nyligen landade på en andraplacering i Burgerdudes lista över landets bästa burgare. Arvid lär vi se mer av framöver.

Amena Alsameai blev omedelbart en publikfavorit när hon medverkade i ”Idol” 2021.
Amena Alsameai blev omedelbart en publikfavorit när hon medverkade i ”Idol” 2021.Foto: Jessica Gow/TT

Amena Alsameai, 21, Vimmerby – artist

Hon blev Amena med hela svenska folket i samband med sin medverkan i ”Idol” 2021, där hon fullkomligt golvade såväl jury som tv-tittare med sin unika röst. I somras uppträdde hon tillsammans med Håkan Hellström på Ullevi och oavsett vad framtiden har att erbjuda känns det tämligen givet att hon kommer att vara en självklar del av musik-Sverige på ett eller annat sätt.

Hugo Sellerberg försörjer sig på att göra pianotutorials på Youtube.
Hugo Sellerberg försörjer sig på att göra pianotutorials på Youtube.Foto: Mats Holmertz

Hugo Sellerberg, 28, Kalmar – pianoyoutuber

28-åringen från Dunö arbetar numera heltid med att göra pianotutorials på Youtube, och har i skrivande stund nästan 600 000 (!) prenumeranter i hela världen. Trots att han utbildat sig till civilingenjör valde han att satsa fullt ut på musiken under hösten, och så här långt ser det definitivt ut att gå hans väg.

Kalmartjejen Ida Höglund har spelat teater i många år, och 2021 gjorde hon skådespelardebut i den populära ungdomsserien ”Klassen” på SVT.
Kalmartjejen Ida Höglund har spelat teater i många år, och 2021 gjorde hon skådespelardebut i den populära ungdomsserien ”Klassen” på SVT.Foto: Mats Holmertz

Ida Höglund, 15, Kalmar – skådespelare

Kalmartjejen Ida Höglund har berört många med sin historia. I flera år var hon rullstolsburen och kunde varken äta eller gå, utan att läkarna visste varför. Långsamt hittade hon till slut en väg tillbaka, och i samband med det blev hon handplockad till den populära ungdomsserien ”Klassen”, där hon spelade just en rullstolsburen tjej. I dag har hon tusentals följare i sociala medier.

Sanna Laakso är en konstnär och radiopratare bosatt i Emmaboda. Hon har bland annat designat t-shirten med knivar på, i syfte att belysa fördomar mot Finland.
Sanna Laakso är en konstnär och radiopratare bosatt i Emmaboda. Hon har bland annat designat t-shirten med knivar på, i syfte att belysa fördomar mot Finland.Foto: Peter Lejon

Sanna Laakso, 27, Emmaboda – radioprofil och konstnär

Sanna Laakso utsågs till årets unga Sverigefinne 2020 och sedan ett antal år är hon programledare för det finsksvenska programmet ”Popula” i Sveriges Radio. I grunden är hon konstnär och hon arbetar mycket med fördomar som finns runt Finland. Bland annat har hon designat t-shirtar med illustrationer av knivar. ”Popula” sänds på fredagar i Sveriges Radio Finska och i P4.

Linnea Roslund gör musik under namnet Ormu.
Linnea Roslund gör musik under namnet Ormu.Foto: Mats Holmertz

Linnea Roslund, 24, Öland – artist

Under artistnamnet Ormu släppte Linnea Roslund, uppvuxen på Öland och i Kalmar, debutalbumet ”Doomed to bloom” hösten 2022. Hennes musik är en personlig mix av psykedelisk rock och singer-songwriter, och hon värjer inte för de svåra ämnesvalen. Just nu har hon precis börjat spela tillsammans med bandet The Brand New Crew, och det ska bli spännande att se vad hon tar sig för framöver.

Fanny Malmborg Simonsson – alias Effy Simon – under Live at heart southeast förra året.
Fanny Malmborg Simonsson – alias Effy Simon – under Live at heart southeast förra året.Foto: SUVAD MRKONJIC

Fanny Malmborg Simonsson, 25, Emmaboda – artist

Känd som Effy Simon har denna företagsamma Emmabodabo verkligen gjort sig ett namn på den lokala musikscenen under de senaste åren. Hon har spelat på Kalmar teater, på Kalmar stadsfest och flera andra evenemang – och med sin raspiga, dialektala stämma får hon vilken scen som helst att gunga. Dessutom har hon siktet inställt på att återuppliva Emmabodafestivalen, vilket ska bli mycket intressant att följa.

Influencern och matbloggaren Frida Svanberg är ett välkänt namn i gröna matlagningskretsar.
Influencern och matbloggaren Frida Svanberg är ett välkänt namn i gröna matlagningskretsar.Foto: Lovisa Furubo

Frida Svanberg, 28, Färjestaden – matbloggare och influencer

Fridas Vegobak är ett välkänt koncept i den gröna matlagningsvärlden, och bakom namnet finns 28-åriga Frida Svanberg i Färjestaden. Hon har bloggat om vegansk bakning och matlagning i flera år och har över 66 000 följare på Instagram. Söker du inspiration till en mer miljövänlig kosthållning är hennes kanaler ”the place to go”.

Ardiana Gimolli från Hultsfred lägger upp videor där hon sjunger på sitt Tiktok-konto ardiana.gimolli.
Ardiana Gimolli från Hultsfred lägger upp videor där hon sjunger på sitt Tiktok-konto ardiana.gimolli.Foto: Pressbild

Ardiana Gimolli, 22, Hultsfred – artist

22-åringen från Hultsfred imponerade stort med singeln ”Want that lovin” 2020 och nu väntar vi otåligt på fortsättningen. Under åren har hon samlat på sig en 12 000 personer stark följarskara på Tiktok, där hon regelbundet ger inblickar i sin musikaliska vardag.

Johannes Winroth spelar klaviatur i dansbandet Blender.
Johannes Winroth spelar klaviatur i dansbandet Blender.Foto: Mats Holmertz

Johannes Winroth, 25, Kalmar – dansbandsmusiker

Som en av medlemmarna i dansbandet Blender är 25-åriga Johannes Winroth en av få lokala heltidsmusiker i sin ålderskategori. Han har redan vunnit sin första Grammis samt provat på det intensiva turnélivet – och trots sina stora framgångar är han fortfarande något av en doldis på hemmaplan.

Modellen Luna Petersson, 20, har synts i reklamkampanjer för H&M och Levi's.
Modellen Luna Petersson, 20, har synts i reklamkampanjer för H&M och Levi's.Foto: Privat

Luna Petersson, 21, Kalmar – modell

Känner du igen 21-åriga Luna Petersson? Inte så konstigt, för hon har nämligen synts i flera stora reklamkampanjer, bland annat hos klädjätten H&M och jeansmogulen Levi's. Hon blev upptäckt på Instagram och har sedan dess arbetat som modell hos agenturen Fiiri.

Mattis Grusell började sin rappkarriär i duon Midfellaz, men står sedan länge på egna ben.
Mattis Grusell började sin rappkarriär i duon Midfellaz, men står sedan länge på egna ben.Foto: Benjamin Forslund

Mattis Grusell, 29, Kalmar – rappare

Ordkonstnären och rapparen Mattis Grusell släpper snart sitt andra album. Redan nu har han flera tunga meriter på sitt cv, bland annat musikaliska samarbeten med artister som Cleo, Parham och Pesso. Med sin poetiska lyrik och sina ofta lågmälda beats har han blivit ett aktat namn inom hiphopvärlden, kanske blir 2023 året då han slår igenom på bredare front?

Elin "Namelle” Namnieks har haft praktik hos världs-dj:n Steve Aoki.
Elin "Namelle” Namnieks har haft praktik hos världs-dj:n Steve Aoki.Foto: Ella Bjelvenkrantz

Elin Namnieks, 26, Vimmerby/Oskarshamn – artist

Vimmerbybördiga Elin Namnieks, med artistnamn Namelle, bodde under många år i Oskarshamn och var en stark lokal profil. Numera har hon hela världen som sin arbetsplats, och har bland annat haft praktik hos den världsberömda dj:n Steve Aoki i Los Angeles. Både som låtskrivare och artist har hon tagit många stora kliv de senaste åren.

Multitalangen Elin Gripstrand utbildar sig just nu till dirigent.
Multitalangen Elin Gripstrand utbildar sig just nu till dirigent.Foto: Mats Holmertz

Elin Gripstrand, 22, Vassmolösa – dirigent

Tvärflöjt, piccolaflöjt, kontrabas, trombon, valthorn och sång – 22-åringen Elin Gripstrand har minst sagt många strängar på sin lyra. Ändå är det dirigent hon vill bli, och dessutom utbildar sig till på Norges musikhögskola. Att denna multitalang från Vassmolösa har en blomstrande musikkarriär framför sig råder det inte minsta tvivel om.

Videokreatören och filmskaparen Eric Duned driver produktionsbolaget Framebrains.
Videokreatören och filmskaparen Eric Duned driver produktionsbolaget Framebrains.Foto: Robin Vramsjö

Eric Duned, 26, Kalmar – filmskapare

Som en av två grundare till produktionsbolaget Framebrains har kalmariten Eric Duned intagit en stark position i reklambranschen. Bolaget har producerat filmer åt bland annat Ironman, Länsförsäkringar, Corlin Eyewear, Foodora och Balck Coffee – samt samarbetat med namn som Peg Parnevik och Danny Saucedo. I nuläget har de nästan 70 000 följare på Instagram och Eric Duneds filmskaparskills är en av de viktigaste ingredienserna i framgångsreceptet.

Hawa Anwar tävlade i P4 Nästa förra året.
Hawa Anwar tävlade i P4 Nästa förra året.

Hawa Anwar, 19, Kalmar – artist

I fjol var Hawa Anwar en av finalisterna i P4 Nästa med sin låt ”High for U”. Hon har pluggat vid Academy of Music and Business i Tingsryd och redan som barn skrev hon texter och poesi i hopp om att nå ut till andra människor. Vad som händer framöver återstår att se – men det är tydligt att 19-åringen från Kalmar har världen för sina fötter.

Oskarshamnaren Tilda Bergkvist (T & The Rex) hyllades för sitt debutalbum när det släpptes 2021.
Oskarshamnaren Tilda Bergkvist (T & The Rex) hyllades för sitt debutalbum när det släpptes 2021.Foto: Roger Carlsson

Tilda Bergkvist, 20, Oskarshamn – artist

Tilda Bergkvist är mest känd under artistnamnet T & The Rex och hyllades för sitt debutalbum ”Dream less dreamless” när det släpptes 2021. Förra året gav hon ut ett antal singlar och spelade live både i länet och på andra platser i vårt avlånga land. I ett Facebookinlägg i slutet av 2022 antydde hon att storartade saker är i görningen – och vi väntar med spänning.

Konstnären Sarah Bouamrane kommer ursprungligen från Aten men utgår numera från Pukeberg.
Konstnären Sarah Bouamrane kommer ursprungligen från Aten men utgår numera från Pukeberg.Foto: Arkiv

Sarah Bouamrane, 28, Kalmar – konstnär

Sarah Bouamrane flyttade från Aten till Kalmar och har numera sin ateljé i Pukeberg, Nybro. Hennes konstnärliga arbete kretsar mycket kring växtlighet, abstraktion och surrealism – och hon ägnar sig åt såväl måleri och teckning som skulpturer och installationer. Senast syntes hon i Sydosten på Kalmar konstmuseum, och vi längtar redan efter nästa utställning.

Saknar du någon på listan? Tipsa oss gärna om fler unga talanger! Skicka ett mejl till kultur@barometern.se.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.