GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nicolas Lunabbas starka debut skildrar utsatta ungdomar

Nicolas Lunabbas "Blir du ledsen om jag dör?" har redan hunnit bli en av höstens mest uppmärksammade böcker. Inte undra på, då det är något av det viktigaste och finaste du kan läsa just nu.
Bokrecension • Publicerad 15 september 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Nicolas Lunabba debuterar med starka ”Blir du ledsen om jag dör?”.
Nicolas Lunabba debuterar med starka ”Blir du ledsen om jag dör?”.Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor
Roman

Blir du ledsen om jag dör?

Författare: Nicolas Lunabba.

Förlag: Natur & kultur.

Sällan har ett sommarprat berört mig – och många andra – lika mycket som när socialarbetaren och basketspelaren Nicolas Lunabba från Malmö berättade sin historia 2021. Hur han arbetar med de ”stökiga unga” från fattiga stadsområden, många av dem på väg in i uppgiven hopplöshet och/eller kriminalitet. Och hur han tog ett steg utöver det ”ordinära”, genom att öppna sin dörr för 13-årige Elijah. Lät honom flytta hem hos sig. Blev den där farsan, vännen, stödet, pådrivaren, baskettränaren, blicken – dygnet runt i den lilla lägenheten. Och hur oerhört jobbigt det var med ett så totalt engagemang i ett ostyrigt barn, som egentligen inte var ens eget. Men medan världen runt om dem fortsätter att jävlas bär snart inte bara Nicolas fram Elijah utan också tvärtom, 13-åringen bär den vuxne Nicolas. Varandra.

Lunabbas sommarprat utgick från ett manus han redan då höll på att skriva. Nu kommer det ut som en rik, omfattande – och redan mycket uppmärksammad – bok.

I fjol skrev Diamant Salihu en av 2021 års viktigaste samhällspolitiska böcker: ”Tills alla dör”, som var ett starkt journalistiskt verk kring unga kriminella i Järva. Deras öden – tragiskt ofta med döden som alldeles för tidig slutpunkt – interfolierades med frågor varför det gått så illa. Varför samhället och andra svikit.

I Lunabbas bok beskrivs liknande fattiga ungdomar och frånvaron av de vuxna, men på ett annat sätt. Här möter vi några unga i Malmö som vanliga människor. Struliga, ”ofärdiga”, men ännu med vägval att göra för att ta sig ut i livet. Trots en svår situation ännu lite hopp. Och till skillnad från Salihus bok skriven inifrån, av en unik aktivist.

Lunabba, vars egen bakgrund inte heller varit någon räkmacka, arbetar med unga genom organisationen Helamalmö och i hans bok står han själv i högsta grad i centrum. Det är hans reaktioner kring det som pågår runt omkring och i honom som vi får följa. Texten är mycket välskriven, närmast som en roman med dess inre monolog.

Ändå riktar boken hela tiden ljuset på 13-årige Elijah och hans vänners inställning till livet, får med oss i deras vardag. Jag lägger inte från mig ”Blir du ledsen om jag dör?” en endaste gång. Den sträckläses bokstavligen.

Till dess rikedom hör att den, lika mycket som utsattheten, handlar om vänskap mellan olika generationer. Om att bry sig. Den tillåter sig till och med bli lite sentimental, men det gör föga, eftersom det känns på riktigt.

”Jag lägger inte från mig ”Blir du ledsen om jag dör?” en endaste gång.”

Under tiden som det – ursäkta uttrycket – pratas så mycket populistisk smörja från politiker, och från många som inte vet eller vill veta, så är Lunabbas skrift ett direkt svar från orkanens öga. Hans blick ser! Att bli så berörd av en bok som denna måste väl vara en god grund för att komma vidare från dagens förgörande situation?

Henric TiseliusSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.