Annons

Naturhistoriska får anstånd med hyran

Regeringen ger Naturhistoriska anstånd med hyran. Museets verksamhet ska heller inte påverkas negativt, enligt regeringen som dock inte anger några summor.
– Jag tar det som ett löfte, säger museets överintendent Lisa Månsson, till TT.
Museer • Publicerad 8 september 2023
Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm stängde för att renovera delar av innertaket, bland annat i huvudentrén. Arkivbild.
Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm stängde för att renovera delar av innertaket, bland annat i huvudentrén. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Förra veckan meddelade Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm att man stänger helt på grund av akuta renoveringsbehov. Problemen har varit kända länge, men blev plötsligt snabbt värre. Efter ett ras från innertaket i en av salarna där museet förvarar sina samlingar stängdes först halva museet.

När Statens fastighetsverk bedömde att även taket innanför huvudentrén är osäkert togs beslutat att stänga helt.

Annons

– Tyvärr är det väldigt komplicerat att åtgärda, säger Lisa Månsson.

Just nu tittar man på en alternativ entré. Om den skulle fungera kan museet ändå inte öppna förrän om cirka två månader, enligt Lisa Månsson. Även museets omfattande forskning ligger nu nere.

Höjd kredit

Regeringen har nu beslutat att museet får anstånd med hyran under den period då verksamheten ligger nere på grund av reparationerna. Samtidigt höjs museets anslagskredit.

"Vi kommer säkerställa att Naturhistoriska riksmuseets verksamhet inte påverkas negativt av intäktsbortfallet som följer av det reparationsbehov som nu uppkommit", säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i ett pressmeddelande.

Exakt hur stort inkomstfallet blir för Naturhistoriska går inte att säga i dag, tillägger Wykman.

Enligt Lisa Månsson rör det sig om flera miljoner kronor.

– Det handlar om 3,2 miljoner kronor per månad som vi går miste om när vi har stängt, det blir stora summor pengar som får en avgörande påverkan direkt. Att då kunna läsa löftet om att verksamheten ska säkerställas känns bra, säger Lisa Månsson.

Känner bävan

Anståndet med hyran betyder att inbetalningarna flyttas fram, konstaterar hon.

– -De samlas på hög och så kommer en dag då de ska betalas av, den dagen kan jag bäva inför, säger Lisa Månsson som inte kan se hur denna inbetalning ryms inom det nuvarande anslaget.

Samtidigt tycker hon att regeringens pressmeddelande "andas en omsorg om museet".

Fakta: Naturhistoriska riksmuseet

I år får Naturhistoriska 203 miljoner kronor i statligt anslag varav nästan en tredjedel används till hyra till Statens fastighetsverk. De omfattande renoveringarna gör i sin tur att hyran för fastigheten höjs.

Naturhistoriska har tidigare begärt 27 miljoner kronor extra i statliga anslag inför nästa år för att klara en hyreshöjning, renoveringskostnader och andra utgifter. När museet nu håller stängt försvinner biljettintäkter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons