GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När bitterhet och ilska blir glädje

Mötet mellan en bitter gumma och en arg pojke blir betydelsefullt. De kommer till insikt om varför de mår som de gör.
Bokrecension • Publicerad 12 februari 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Emma Karinsdotter har skrivit ”Lilla spenatgumman” tillsammans med Martin Widmark.
Emma Karinsdotter har skrivit ”Lilla spenatgumman” tillsammans med Martin Widmark.Foto: Julia Lindemalm
Saga

Den lilla spenatgumman

Författare: Martin Widmark, Emma Karinsdotter

Illustrationer: Emilia Dziubak

Förlag: Bonnier Carlsen

Inte språkligt slipad som en folksaga, men ”Den lilla spenatgumman” visar alla yttre tecken på att vilja vara det. En strävan som förstärks av Emilia Dziubaks traditionella och vackra illustrationer.

Händelserna utspelas i naturen just när våren börjar spira, i en besjälad skog. Spenatgumman visar sig vara en bitter och aggressiv varelse som motarbetar växande och glädje.

Sedan hon blivit bortrövad av en pojke med ett likartat temperament saknas hon. En räddningsaktion inleds, vilken dock visar sig vara onödig. Mötet mellan gumman och pojken får dem att inse att de beter sig som de gör av likartade skäl, vilket förlöser dem från det mörka.

Författarna Martin Widmark och Emma Karinsdotter låter en ek vara berättare. Det ger skeendet en storslagen dimension, samt tyngd åt det sympatiska budskapet.

Emma Karinsdotter, Martin Widmark och Emilia Dziubak ger ut boken ”Den lilla spenatgumman”.
Emma Karinsdotter, Martin Widmark och Emilia Dziubak ger ut boken ”Den lilla spenatgumman”.Foto: Bonnier Carlsen
Peter GrönborgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.