Annons

Mozart bättre än Stravinskij under pandemin

Musik • Publicerad 14 januari 2021
Robert Trevino, chefsdirigent för Malmö symfoniorkester, anpassar repertoaren efter den nya ljudbild som uppstår när orkestern sitter utspridd. Arkivbild.
Robert Trevino, chefsdirigent för Malmö symfoniorkester, anpassar repertoaren efter den nya ljudbild som uppstår när orkestern sitter utspridd. Arkivbild.Foto: Håkan Röjder

För att kunna fortsätta spela under pandemin har Malmö symfoniorkester frångått den gängse ordningen för hur man vanligen sitter och spelar tillsammans. Musikerna i MSO har spritt ut sig vilket också gjort att musiken låter annorlunda, rapporterar Sveriges Radios "Kulturnytt".

Stråksektionen är den som påverkats mest, vanligen sitter violinisterna tätt tillsammans och delar på notställ, vilket inte längre är möjligt. En effekt av att musikerna håller avstånd är att ljudet blir starkare, berättar chefsdirigenten Robert Trevino. Den förändrade akustiken påverkar också vilka verk som är lämpliga att spela. Även om ljudnivån ökat är klangen mer utspridd, vilket gör de svårt att nå den intensitet som krävs för exempelvis Igor Stravinskijs "Våroffer", framhåller han.

Annons

– I en del av repertoaren letar du inte riktigt efter det där dunket i bröstkorgen, så det här är en bra tid för den repertoaren – som Mozart eller Schubert, säger Robert Trevino till "Kulturnytt".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons