Annons

Misslyckad audition gör skolan till ett helvete

Bland ungdomar händer det att ytlig popularitet och timliga markörer förväxlas med livskvalitet och ett rikt liv. Detta kommer till uttryck i en debutroman, där en tonårsflicka förnedrar sig själv inför juryn till TV-programmet Idol.
Bokrecension • Publicerad 3 oktober 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mitch Fredriksson får läsaren att reflektera.
Mitch Fredriksson får läsaren att reflektera.Foto: Magnus Liam Karlsson
Ungdomsroman

Fail

Författare: Mitch Fredriksson

Förlag: Rabén & Sjögren

Idag har produktionen av foton nått en sådan omfattning att varje porträtts värde devalverats. Det skulle inte förvåna om vi snart hamnar i ett läge där ett ord anses säga mer än tusen bilder.

Men i den oändliga strömmen av snapshots och korta filmer går det att hitta sekvenser med en enorm laddning. Den kraft som efterbildningen får beror på betraktaren, samt vad den förmår att avslöja och vad den kan användas till.

”Hennes audition inför juryn till TV-programmet ”Idol” misslyckas totalt, huvudsakligen för att hon saknar talang.”
Annons

I Mitch Fredrikssons psykologiskt förtätade debutroman ”Fail” blir en förhoppningsfull ung tjej med bristande självinsikt demaskerad på ett brutalt sätt.

Hennes audition inför juryn till TV-programmet ”Idol” misslyckas totalt, huvudsakligen för att hon saknar talang. Till synes oöverstigliga problem uppstår, mest för att hon skrutit om sin förträfflighet inför sina jämnåriga. Ett Youtube-klipp från scenprovet visar obevekligt sanningen.

I ett slag rasar hon från toppen av hierarkin på sin skola till ett diffust bottenläge. Filmen från den usla provsjungningen blir ett effektivt vapen i händerna på fiender, vilka hämndlystet gottar sig i hennes vanära.

Mitch Fredriksson är att gratulera. Han har hittat ett ämne med en ovanligt drabbande nerv. Med en degraderad tonårsflickas helvetesvandring som episk bas, lyckas han med närmast klinisk exakthet fånga en förflackad och tom tidsanda, där ytlig popularitet och timliga markörer förväxlas med livskvalitet och ett rikt liv.

En förklaring till att texten verkar med en sådan tyngd är att den skrivits i jagform. Det oförställda hat som den narcissistiska och förfelade flickan visar mot allt och alla, exponerar en existentiell tragik med många bottnar.

Det hon för egen del uppfattar som oförrätter, menar andra att hon tjänat ihop till genom hänsynslöshet och vinster i lumpna intrigspel. Någon ängel är hon sannerligen inte, vilket sällan personer högt upp i hackordningar brukar vara.

Stundtals kan ältandet av det havererade framträdandet nå en mättnadsgräns, men Mitch Fredriksson lyckas varje gång ge nya vinklar, nytt bränsle åt sitt viktiga stoff. Han har format ett starkt och levande åskådningsexempel, som dels elektrifierar läsningen, dels tvingar till reflektioner över hur unga människor formar sina liv.

Fakta

Mitch Fredriksson

Bor: I Uppsala, sedan 10 år

Född: Örnsköldsvik, 1987

Bakgrund: Har gått Jakobsbergs folkhögskolas författarskola, samt andra skrivarutbildningar

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons