Annons

Mest stöd till musik och scenkonst

774 nöjes- och kulturaktörer får nu dela på 278 miljoner kronor i ersättning för inställda eller uppskjutna evenemang. Bara en aktör, produktionsbolaget Lifeline Entertainment, får maxsumman 10 miljoner kronor.
Kultur • Publicerad 6 maj 2021
27 procent av stödet för inställda och uppskjutna evenemang gick till scenkonsten. Arkivbild
27 procent av stödet för inställda och uppskjutna evenemang gick till scenkonsten. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Totalt sökte arrangörerna krisstöd för närmare 884 miljoner kronor men blott 278 miljoner finns att fördela för evenemang som ställts in eller skjutits upp mellan oktober och december i fjol upp på grund av pandemirestriktionerna.

Störst andel av pengarna har gått till musik respektive scenkonst.

Annons

– Det har varit svårare för bild och form och museer att få pengar. Även när restriktionen blev åtta personer kunde de hålla öppet. En utställning har man öppet hela dagen och kanske kan man ha en rimlig genomströmning, säger Kajsa Ravin, Kulturrådets generaldirektör.

Det större krisstödet, 1,4 miljarder kronor för "särskilda behov", ett slags verksamhetsbidrag, delas dock ut i mitten av maj och där kan aktörerna få större summor än 10 miljoner kronor. Hur långt pengarna räcker återstår att se.

– Det är omöjligt att säga om pengarna räcker, vi vet heller inte vad vaccinationerna och öppningen av samhället kommer att bidra med till kultursektorn. Det är en sak att överleva, en annan att kunna starta igen. Där vet vi att exempelvis scenkonsten är framtung, kostnaderna ligger i början, pengarna får man sedan. Vi följer det här noga, lyssnar in oss och lyfter till regeringen.

Fakta: Dessa aktörer får mest

Lifeline Entertainment AB, 10 miljoner kronor

Krall Entertainment AB, 9 880 000 kronor

MM the party in Gothenburg AB, 9 494 000 kronor

GL Nöje AB, 5 266 000 kronor

Nöjesfabriken, 5 017 300 kronor

Live Nation Sweden AB, 4 158 300 kronor

Tillman Entertainment AB, 3 416 000 kronor

Scalateatern Produktion AB, 3 375 900 kronor

Besterman Sweden AB, 3 119 700 kronor

United stage artist ab, 2 794 300 kronor

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons