Annons

Mats Svegfors utreder kultursamverkan

Kultur • Publicerad 11 juli 2022
Mats Svegfors utreder kultursamverkansmodellen. Arkivbild.
Mats Svegfors utreder kultursamverkansmodellen. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

Regeringen vill se över kultursamverkansmodellen och har därför utsett en särskild utredare. Det blir Mats Svegfors som får i uppdrag att föreslå hur modellen kan bidra till ökad tillgång till kultur i landet.

"I dag är tillgången till kultur alltför ojämlik. Det är dags att göra en ordentlig översyn av modellen för att se hur den kan bidra till att ge fler tillgång till kultur", säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Kultursamverkansmodellen kom till 2011 och bygger på samverkan mellan staten, regionerna, kommunerna, civilsamhället och kulturskaparna.

Utredningen ska också föreslå hur roller och ansvar kan utvecklas och förtydligas inom modellen, samt föreslå vilka statligt stödda områden som bör ingå i den.

Mats Svegfors har bland annat varit vd för Sveriges Radio, ordförande i statens kulturråds styrelse och landshövding i Västmanlands län.

Utredningen ska redovisas senast 29 september nästa år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons