Annons

Martin Kirchberg (SD): "Det är fullständigt fel att vi är kulturfientliga"

Vilka vallöften är kandidaterna till landstingets kulturnämnd ­beredda att ge och hur ­intresserade är de själva av kultur? I en serie ­artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till Martin Kirchberg, Sverigedemokraterna.
Kalmar • Publicerad 31 augusti 2018
Martin Kirchberg är näst i tur i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet. Han går gärna på Sweden Rock eller tittar på klassisk arkitektur och tycker att fri kultur är kultur som inte behöver något ekonomiskt stöd
Martin Kirchberg är näst i tur i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet. Han går gärna på Sweden Rock eller tittar på klassisk arkitektur och tycker att fri kultur är kultur som inte behöver något ekonomiskt stödFoto: Mats Holmertz

Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– Vi vill svänga om inriktningen på kulturen och trycka mer på det svenska kulturarvet. Vi vill vårda, värna och tillgängliggöra kulturarvet. Det tycker vi är den största uppgiften för den statligt finansierade kulturen. Språk, traditioner, seder och bruk är en del av det kitt som håller ihop samhället men den kulturen är i upplösning i dag.

Annons

Hur stor ska kultur­budgeten vara?

– Vi har i vårt förslag dragit ned kulturbudgeten med 15 miljoner kronor. Vi har tittat på de kulturinstitutioner som landstinget finansierar i dag och har hittat en del institutioner vi tycker ska stå på egna ben.

Vilka?

– Byteatern, Filmregion Sydost, Dans i Sydost och Kalmar konstmuseum på grund av att det måste finnas en hygglig grad av egen finansiering. Vi vänder oss även mot institutioner som har genuspedagogik, som arbetar för mångkultur och att flera av institutionerna blivit politiserade. Exempelvis som Byteatern som inför förra valet hade en föreställning med ett budskap som riktade sig mot vårt parti.

Vilken föreställning?

– Det kan jag inte minnas nu.

Kan du återkomma när du kollat upp det?

- Ja, absolut. På eftermiddagen återkommer Martin Kirchberg med ett sms: "Jag mindes allt lite fel, det var ingen specifik föreställning utan Kalmar länsteater, som omnämns i artikeln "Kultursverige agerar mot SD" som var i SvD i okt 2010".

Har du något konkret ­vallöfte?

– Att stoppa skattefinansieringen av politiserade institutioner.

Annons

Hur ska man avgöra vilka institutioner som är politiserade?

– Genom att titta på policydokument och vad man sätter upp för pjäser. Det kanske inte är politikens uppgift att avgöra vad kulturskapare får göra men politikens uppgift är att fördela skattemedel och då menar vi att det ska användas till att bevara och tillgängliggöra kulturarvet.

Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– Vi menar att kulturen är viktig för människor. Våra belackare hävdar att vi är kulturfientliga men det är fullständigt fel. Fri kultur för mig är kultur som lever av egen kraft. Skaparens genialitet gör att kulturutövaren kan leva på sin konst och inte är beroende av politiska beslut.

Vilken kultur behöver då stöd?

– Forntidens kulturskapare finns inte längre och kan slå vakt om sina alster. Då har samhället ett ansvar att hjälpa till.

Martin Kirchberg (SD).
Martin Kirchberg (SD).Foto: Mats Holmertz
Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons