unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Med värme och kärlek från andra världskrigets Transsylvanien

Rose Lagercrantz har skrivit en stark barnbok om judiska barn som får sin värld omkullkastad.
Rose Lagercrantz.
Rose Lagercrantz.
Foto: Bonnier Carlsen

Kapitelbok

Två av allt

Text: Rose Lagercrantz
Bild: Rebecka Lagercrantz
Förlag: Bonnier Carlsen

När Eli var liten och levde i Transsylvanien, i Draculas land, tränade han på att springa fort ifall vampyren skulle dyka upp. Tillsammans med den fattiga och ständigt hungriga grannflickan Luli träningsspringer han ikapp till skolan varje dag. Men vampyren var död sedan flera hundra år och något mycket farligare skulle komma. Något som inte gick att springa ifrån.

Soldaterna trampar in i deras lilla stad och alla judar är hotade till liv och lem. Luli och hennes syster får fly till Amerika där deras pappa bor. Världskriget rasar och allt som de varit två om blir till ensamhet.

Det är en stark och sorgsen berättelse men det är också en varm barndomsskildring med mycket värme och kärlek.

Illustrationerna i lätta akvareller är liksom medvetet lite ”suddiga” i sina penseldrag. Varje kapitel har en kvist av den vackra förgätmigejen som vinjett. Och det är också något av bokens huvudtema; glöm mig inte. Den här historien må aldrig glömmas!