Annons

Lyra Koli sticker ut i den svenska samtiden

Lyra Kolis nya roman ”Blödningen” handlar om drivkrafter och begär som får verkligheten att upplösas. Trots vissa störningar är det en smart och tänkvärd berättelse om rollspel och identitet, tycker kulturskribenten Thomas Kjellgren.
Bokrecension • Publicerad 9 oktober 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Blödningen” är Lyra Kolis femte roman.
”Blödningen” är Lyra Kolis femte roman.Foto: Vide Koli
ROMAN

Blödningen

Författare: Lyra Koli

Förlag: Modernista

Lyra Koli är en författare som sticker ut i den svenska samtidslitteraturen. Hon räds inte det motsägelsefulla och outforskade. Hon experimenterar med form, karaktärer och genrer utan att förlora fotfästet i språkets förmåga att skapa fiktion eller att spegla verkligheten.

I ”Blödningen”, som är hennes femte roman, fortsätter hon att utmana identitetens gränser när hon skriver om drivkrafter och begär som får verkligheten att upplösas. Hon tar romangestalterna med sig rakt in i olika roll- och verklighetsspel. I ett lajvande där det centrala begreppet ”bleed” står för ett pinsamt misslyckande. Att man inte klarar av att hålla isär verklighet och fiktion.

”Deras upplevelser slingar sig som ett blödande läckage genom boken”
Annons

Det är detta som drabbar Em och hennes flickvän Julie och som präglar Ems oväntade relation till Kim, efter ett inledande, omvälvande rollspel. De glidande identiteterna kretsar kring självskapande och upplösning. Deras upplevelser slingar sig som ett blödande läckage genom boken där också de andra karaktärerna rör sig som i ett kalejdoskopiskt självbespeglande rum, med ovissa in- och utgångar.

Mellan två fiktiva delar av sin berättelse skjuter Lyra Koli också in en längre essäistisk och faktabeskrivande text (hon prövade ett liknande grepp i diktsamlingen ”Leviatan”). Här kommenterar hon lajvandet, refererar till andra författares böcker och blir en egen agerande karaktär. Smart och tänkvärt, men ibland också en konstruktion som ställer sig i vägen för själva berättelsen.

Thomas KjellgrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons