GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Luuk avslöjar förändringen i "På spåret"

Tittarna jublar och rasar så fort minsta detalj ändras i långköraren "På spåret". I år införs ett helt nytt moment: "Närmast vinner" – samtidigt som ett annat ryker.
Tv • Publicerad onsdag 07:07
Kristian Luuk och Fredrik Lindström gör sin trettonde säsong i "På spåret". Pressbild.
Kristian Luuk och Fredrik Lindström gör sin trettonde säsong i "På spåret". Pressbild.
Foto: SVT
Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson är ett av de par som väckt mest uppmärksamhet redan innan programmet har dragit i gång. Pressbild.
Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson är ett av de par som väckt mest uppmärksamhet redan innan programmet har dragit i gång. Pressbild.
Foto: SVT

– En del kommer säkert att tycka att det är fruktansvärt att vi tagit bort årtalsfrågan, konstaterar Kristian Luuk

För trettonde säsongen åker Luuk i skytteltrafik mellan Stockholm och Göteborg för att vara med om en intensiv inspelningsperiod. Premiäravsnittet av årets säsong av "På spåret" sänds på fredag, men nerverna är helt under kontroll – förra årets turbulens med rektor Hamid Zafar, som fick strykas ur programmet, har inte skakat om honom nämnvärt.

– Jag måste säga att det nog inte har påverkat mig alls, eftersom det där hanterades väldigt skickligt av redaktionen i Göteborg. Jag tänker att i år är vi väl extra säkra på att alla är coola som är med och tävlar.

Helt nytt moment

Vid sidan av Melodifestivalen är "På spåret" troligen Sveriges mesta lägerelds-tv – vilket gör det trixigt att genomföra stora förändringar. Tittarna vill gärna att programmet ska se ut som det alltid har gjort. Men i år har man valt att föra in ett helt nytt moment i programmet, "Närmast vinner", där lagen får se en händelse på film och sedan ska pricka in var den utspelas på en karta.

– Det görs med hjälp av raffinerad teknik från SVT:s grafiska avdelning i Växjö där man kan zooma sig ned på några hundra meters avstånd om det skulle behövas. Vi delar ut tre poäng till den som är närmast, berättar Kristian Luuk.

Att ett nytt inslag tillkommer betyder dock att ett gammalt försvinner. Kristian Luuk är övertygad om att det kommer att väcka ont blod hos en del tittare att årtalsfrågan skrotas.

– När vi gjorde om vinjettmusiken ändrade Augustifamiljen (programmets tidigare husband, red:s anmärkning) några toner och bytte tonart kanske och då kom det direkt 100 mejl: "Vad har ni gjort?!". Men jag tror att vi förra året snittade på 2,7 miljoner tittare – vilket är sanslöst i dessa tider när ingen tittar på tv – och det finns ju lika många olika åsikter som antalet tittare.

Har skapat debatt

Åsikter finns det också gott om vad gäller årets deltagare, särskilt konstellationen Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson har redan skapat en del debatt på sociala medier inför säsongspremiären.

– Vi tyckte att det var roligt att de kom från olika kanaler och har lite olika profil som politiska kommentatorer. Det är ett roligt möte, vi testade dem ihop och de klickade bra, det kändes klockrent!

I årets säsong finns det särskilt ett par som sticker ut lite extra, hintar han, men vilket vill han inte avslöja i förväg.

– Jag kan inte säga vilka det är för det skulle spoilra lite, men det är ett par som är liksom "va?! Shit, vad fasen hände?!" De är så bra, alltså både kunskapsmässigt och underhållningsmässigt.

TT: Du har ju antytt tidigare att du inte ser ditt jobb som programledare som ett evighetsuppdrag. Har du någon tidsplan för när du och Fredrik Lindström ska avveckla er?

– Problemet är att de senaste åren av någon anledning har varit roligare än på länge, det levlade upp. Kanske har det att göra med att vi kan fokusera på detaljer, på att göra programmet ännu bättre och roligare och vi märker också att det är en tydlig trend att yngre börjar titta på programmet, säger Kristian Luuk och fortsätter:

– Så just nu har jag faktiskt ingen plan eller ens tanke.

Fakta: Lagen i "På spåret"

Grupp 1:

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson.

Marcus Samuelsson och Jason "Timbuktu" Diakité.

Dilan Apak och Moa Lundqvist.

Grupp 2:

Agnes Wold och Christer Lundberg.

Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg.

Hanna Hellquist och Ina Lundström.

Grupp 3:

Patrik Arve och Irena Pozar.

Jonatan Unge och Cecilia Düringer.

Farah Abadi och Johan Glans.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.