GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lundells skandalspelning i Borgholm – historien om en mytomspunnen konsert

Ulf Lundells spelning i Borgholms slottsruin den 10 juli 1985 är legendarisk. Inte för att den var bra, utan för att nationalikonen glömde texter, välte gitarrer, snubblade, buades ut, anklagades för fylleri på scenen, skapade krigsrubriker och fick kungafamiljen att ställa in sitt besök.
Här är historien om en av Sveriges mest mytomspunna konserter genom tiderna.
Borgholm • Publicerad 9 juli 2020 • Uppdaterad 3 augusti 2020
Foto: Montage
Artikelserie

Nöjesnostalgi

Om: Nöjets Christian Gustafsson skriver om väntade festivalbokningar, skandalspelningar och publikfiaskon. Nöjet tittar tillbaka på händelser värda att minnas.

Andra delar: Del 1 – Håkan Hellström höll på att sänka IKO, Del 2 – Lundells skandalspelning i Borgholm, Del 3 – Kinks spelade Oskarshamn och Kalmar – samma dag, Del 4 – Videon som satte Öland på världskartan och gjorde ruinen ikonisk, Del 5 – Hultsfredsfestivalens oväntade bokningar.

Fler delar tillkommer.

Ulf Lundell hade i mitten av 1980-talet en uppgörelse med sin turnéledare. Två folköl före spelningarna, två efter. That's it.

Det var en papperstiger. Ofta sprack uppgörelsen.

Som den den 10 juli 1985. Det var det dags för den första av två sommarkonserter i Borgholms slott.

Det är slutsålt. 4 000 personer har köpt biljett första kvällen. En timme före konserten får Barometern-OT:s reporter Lotta Reberg en exklusiv intervju med Ulf Lundell, som berättar att han ägnat dagen före åt fågelskådning.

– Det är en aning jobbigt att ligga still i Borgholm. Stan är som Mallorca. Efter två dagar är man som en femåring. Förresten är jag gift med min gitarr. En bofink vigde oss i går i Slottsskogen, säger Lundell aningen förvirrat.

Han säger till reportern att ”den svenska alkoholismen är mycket speciell” och berättar att skilsmässan (skilsmässoeposet ”Den vassa eggen” ska släppas senare under året) varit ett helvete, att barnen kommer i kläm.

Ulf Lundell strax före det som skulle komma att bli en av tidernas mest mytomspunna spelningar.
Ulf Lundell strax före det som skulle komma att bli en av tidernas mest mytomspunna spelningar.
Foto: Jonas Karlsson

En halvtimme senare – klockan 20.35 – kliver Ulf Lundell upp på ruinens scen.

Enligt Expressens utsände halsar han en starköl, som snart övergår i en grogg. Munspel och basker kastas omgående ut i publiken.

– Är det någon som har lust att sova med mig i natt på Alvaret? Sovsäcken är rymlig, säger Lundell innan konserten drar i gång.

En konsert som präglas av glömda textrader och en, enligt samstämmig rapportering, allmänt berusad Ulf Lundell. Efter en i det närmaste ordlös ”När jag kysser havet” säger han:

– Jag hatar att glömma texter. Det känns som kåldolmar runt hjärtat.

Under ”(Oh La La) Jag Vill Ha Dig” vräker han, allt enligt Expressens utsände, omkull ett gitarrställ med två gitarrer. Monitorteknikern ”Svarten” har en tuff kväll. Gång efter annan får han plocka upp gitarrer, mikrofon och stativ som Lundell vräkt i scengolvet.

– Det var den jobbigaste konserten hittills för mig, säger Svarten till Expressen efteråt.

Strax före tio börjar publiken bua åt artisten, som vid den här tiden är en av Sveriges absolut största. Kanske den allra största.

Han är i princip ensam om att sälja ut arenor och folkparker och beskrivs ömsom som hjälte och geni, ömsom som rumlare och fyllo. Gaget är skyhögt. SVT har förärat Lundell en direktsänd helkväll med öppen sluttid på nyårsafton senare samma år.

Varje steg han tar bevakas minutiöst av tidningarna.

• • •

Just den här Ölandskvällen är stegen vingliga. Lundell snubblar runt. Till slut sätter han sig på scenkanten och börjar berätta en obegriplig historia om, som han säger, ”kvinnor och män”.

”Spela rock'n'roll i stället”, skriker någon i publiken.

Lundell reser sig och introducerar låten ”Chans”.

Ett problem bara – han har redan spelat den.

När konserten är slut vid 22.50 har stora delar av publiken redan lämnat slottsruinen. Flera åskådare ringer till Expressen:

– Man ska inte klaga på att folkparkspubliken är full, när den fullaste av allihop står på scenen, säger en.

Dagen efter pryds både lokaltidningarna och Expressen av skandalrubriker.

”Publiken buade – ULF LUNDELL BERUSAD PÅ SCEN i Borgholm”, lyder Expressens löp.

Barometern-OT:s recensent var inte nådig.
Barometern-OT:s recensent var inte nådig.

Barometern-OT:s recensent Finn Norgren är inte nådig i sin kritik. Rubriken skriker: ”Lundell sämre än någonsin”.

Norgren skriver: ”Jag har aldrig varit på en konsert , där stämningen varit så tryckt. Det till och med visslades när Lundell ville prata med publiken mellan låtarna. Jag vet inte vad han ville säga eftersom det bara blev ett segt gaggande”.

”Hur kan en artist som varken kan sjunga eller spela, som inte når sin publik och som rör sig som en förvärkt reumatiker på scen helgonförklaras?”, undrar recensenten vidare.

Ölandsbladet skriver: ”Nationalhjälten uppträdde som en korsning mellan Amadeus och en dödssjuk Piaf, men kanske allra mest som en slusk”.

Andra rubriker är ”Nyktra till, Lundell!” och ”Vi fick se en full pajas”.

Det är kort sagt – praktskandal.

Expressen den 11 juli 1985.
Expressen den 11 juli 1985.

• • •

Morgonen efter, den 11 juli, knackar turnéledaren Tommy Ahlén på Lundells hotellrumsdörr i Borgholm.

Han räcker över tidningarna.

En ångestriden Ulf Lundell vet inte vad han ska ta sig till. Första impulsen är att fly. Sjappa, dra. Problemet är att det på kvällen väntar ytterligare en konsert i Borgholm. Kungafamiljen har sedan länge aviserat sin närvaro. Bandet har till och med repeterat in ”Kungssången” för att hedra kungen.

– En tuff version med mycket gitarr, ungefär som Jimi Hendrix tolkade amerikanska nationalsången, säger gitarristen Pelle Sirén.

Bandet – där bland andra Janne Bark och Niklas Strömstedt ingår – är så klart medvetna om problematiken, men tar Ulf Lundell i försvar.

– Uffe var inte speciellt full. Men det var storm. Han är beroende av sångtexterna som han har i sin pärm framför sig. Men de blåste all världens väg. Han blev knäckt och det var då han tappade greppet. Det blir inte en siffra rätt, säger kapellmästaren Hasse Olsson.

Ljudteknikern Björn Lehnberg:

– Det blir alltid en sorts cirkelvindar på ställen som Slottsruinen. Den ligger högt och öppet vid Kalmarsund och har stora öppna fönster. Det var sprit inblandat och jag tror att han hade haft ett telefongräl med hustrun just innan han gick på scen.

Han tycker emellertid att skandalskriveriernas är överdrivna.

– ”Då skulle ni ha varit i Bengtsfors i lördags...”, tänkte jag när jag såg löpsedlarna.

• • •

Barometern-OT:s Mikael Hagner skrev om konserten.
Barometern-OT:s Mikael Hagner skrev om konserten.

Ulf Lundells skandalspelning är hur som helst landets stora snackis den här sommardagen och frågan är: Ska det bli någon andra konsert i Borgholm?

Strax efter lunch lutar det åt att den blåses av. Tankar finns på att ställa in resten av turnén. Men efter lite funderande bestämmer han sig – det ska bli spelning. Det ska bli revansch.

Lundell och bandet käkar en middag under tystnad. Det är Ramlösa i glasen.

När det är dags för konsert syns flera egentillverkade t-shirtar i publikhavet. ”Uffe é bakis” och ”Uffe är ett fyllo”, står det på några av dem.

Exakt ett dygn efter skandalspelningen kliver Ulf Lundell åter upp på ruinens scen.

– Jag är kanske inte världens vackraste människa och det är inte alltid jag kommer ihåg mina texter, men...vill ni ha mej?, ropar en spiknykter Ulf Lundell och fyrar av ”(Oh La La) Jag Vill Ha Dig”.

Vid ett tillfället pekar han upp mot pressläktaren i ruinen och säger: ”Där är gamläktaren”. Revanschen är total. Extranummer efter extranummer rivs av. ”Oh, la, la, så vill vi ha dig”, lyder Expressens rubrik.

Direkt efter spelningen spyr Ulf Lundell på slottstrappan. Om det är av anspänning, lättnad eller olämplig mat förtäljer inte historien. Hur som helst bjuder han in Aftonbladets reporter Ebba von Essen för en intervju på sitt hotellrum. Måhända beroende på att Aftonbladet, till skillnad från alla andra tidningar, inte med ett ord berört skandalen i Borgholm.

Lundell slår i från sig alla anklagelser om fylla och går till attack mot pressen.

– Det är falska, fega och vidriga anklagelser som riktats mot mig. För mig är showen på liv och död – inte på lek, inte en familjeföreställning. Jag håller gärna med om att första kvällen i Borgholm var lite nervig, men att jag var asberusad är ren lögn. Sanningen är att jag inte har varit packad på scen sedan 1977, när jag kom direkt från Danmark och hade druckit upp all Elefantöl de hade.

Rubriken blir: ”Ulf Lundell talar ut i Aftonbladet: Lögn att jag varit berusad på scenen”.

• • •

Ulf Lundell talade ut om skandalen i Göteborgs-Tidningen måndagen den 22 juli år 1985.
Ulf Lundell talade ut om skandalen i Göteborgs-Tidningen måndagen den 22 juli år 1985.

Ulf Lundell med sällskap lämnar Öland för den här gången, men skandalturnén 1985 har bara börjat ska det visa sig.

Vid en konsert i Varberg spelar han inför ett publikhav på 8 000 personer. Hallands Nyheters recensent Göran Bengtsson skriver: ”Det borde vara en hederssak för en artist att hålla sig i från flaskan före ett uppträdande”.

Lundell ilsknar till. Bengtsson blir uppringd av nationalikonen, som i luren väser: ”Jag ska se till att du får en stor jävla smäll”.

Han ska också ta reda på var journalisten bor, hur denne ser ut samt se till att han får sparken.

När Göteborgs-Tidningen konfronterar Ulf Lundell med hotanklagelserna säger han att han kan ha vräkt ur sig något i stundens affekt.

– Inte är jag kapabel att få någon avskedad. Och någon våldsman är jag inte. Men om jag får reda på hur Bengtsson ser ut och jag träffar honom kan jag inte svara på vad som händer. Kanske ger jag mig på honom, vad vet jag...

När Expressens Steffo Törnquist i en lång intervju efter turnén ställer frågan: ”Nå, var du full i Borgholm?”, svarar Lundell.

– Jag var inte full. Det var mycket som gick snett i Borgholm, men full var jag inte. Är jag packad på scen så är det av musik, inte av booze.

Steffo Thörnquist, på den tiden Expressenjournalist, intervjuade Lundell med anledning av Borgholmsspelningen.
Steffo Thörnquist, på den tiden Expressenjournalist, intervjuade Lundell med anledning av Borgholmsspelningen.

• • •

Till sist. Hur blev det egentligen med kungafamiljens besök på Ulf Lundells andra konsertkväll i Borgholm?

Jo, vid 16-hugget den 11 juli, just när det beslutats att turnén ska rulla vidare, ringer telefonen hos turnéledaren Tommy Ahlén.

Det är en representant från hovet, som har ett kort och koncist meddelande att lämna: ”Kungafamiljen väljer att ställa in kvällens besök i slottsruinen”.

Källor: Måns Ivarssons biografi ”Vill du ha din frihet får du ta den”. Expressen, Barometern, Aftonbladet, Ölandsbladet, Göteborgs-Posten.

Läs andra delar i Barometern-OT:s artikelserie ”Nöjesnostalgi”:

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer