LISTA: Så vet du att du var ung i Kalmar på 00-talet

Folkfest på Palace Springbreak, en pratande papegoja i blomsterbutiken och legendariska onsdagskvällar på KM. Nöjet har sammanställt en lista med saker du garanterat minns om du var ung i Kalmar på 00-talet.
Nöje • Publicerad 2 februari 2023 • Uppdaterad 12 mars 2023
Under 00-talet huserade stans hippaste nattklubb uppe på Teatervallen. Alla som var unga på 00-talet vet hur det är att köa i den legendariska trappan.
Under 00-talet huserade stans hippaste nattklubb uppe på Teatervallen. Alla som var unga på 00-talet vet hur det är att köa i den legendariska trappan.Foto: Paul Madej

Utedansgolvet på Vallen var the place to be

Säg den 90-talist som inte frusit häcken av sig i den legendariska trappan eller skrålat med i ”Summer of 69” strax innan stängning på någon av Vallens alla sommarfester. Utomhusgolvet slog den creddiga inomhusklubben med hästlängder när alla gamla klassiker drog igång.

De blåa gamla KLT-bussarna är ett minne som delas av alla som var unga på 00-talet.
De blåa gamla KLT-bussarna är ett minne som delas av alla som var unga på 00-talet.Foto: Arkivbild

”Två halva till stan, tack”

Med vemod minns vi den tid då en bussresa inte kostade sjuhundratusen kronor. Hur många gånger har man inte köpt en kompisbiljett från Lindsdal till Kalmar och pröjsat nio (!) kronor för den? ”Två halva till stan, tack” är en odödlig fras som för evigt finns inpräntad i alla förortsbarns minne.

Fiket Munk & Muffin huserade under några år under rulltrappan inne på gallerian Kvasten.
Fiket Munk & Muffin huserade under några år under rulltrappan inne på gallerian Kvasten.Foto: Mark Lennihan

Du hängde på Munk & Muffin i Kvasten

Kommer ni ihåg när den heta, hippa gallerian Kvasten var stadens främsta mötesplats? Stadium, Monki, Bikbok och H&M lirkade barnbidraget även ur den mest sparsamma tonårskalmariten, och när shoppingpåsarna var fyllda till bristningsgränsen delade man gärna en munk på det lilla kaféet Munk & Muffin under rulltrappan. Om det fanns några pengar kvar, vill säga.

Sportbaren K.M låg på övervåningen i Strögetbyggnaden, men blev av med sitt serveringstillstånd 2014.
Sportbaren K.M låg på övervåningen i Strögetbyggnaden, men blev av med sitt serveringstillstånd 2014.Foto: Mattias Rubin

Alltid bakis på torsdagar

Halva priset på KM på onsdagar var lika heligt som risgrynsgröten på julafton. På Strögets ovanvåning har det stiftats bekantskaper, avslutats relationer och spytts friskt i både glas och toalettbås. Resultatet var drastiskt försämrade studieresultat på torsdagar för alla gymnasieförbundets tredjeårselever, men vad är det att bråka om?

4 Kök i Kvasten-huset var ett populärt tillhåll för ungdomar under 00-talet – inte minst på grund av deras nachotallrik.
4 Kök i Kvasten-huset var ett populärt tillhåll för ungdomar under 00-talet – inte minst på grund av deras nachotallrik.

Du splittade en nachotallrik på 4 Kök med din bästis

Krispiga nachos, kryddig köttfärs, trådig ost och en cheddardipp så artificiell att den borde klassas som kärnavfall. Så minns vi våra lyckligaste stunder på 4 Kök, där vi lite för ofta delade en nachotallrik med vår bästa kompis. Godare middag får man leta länge efter.

Alla – alltså ALLA – som var unga på 00-talet har någon gång svarat på en fråga i KalmarPosten. Högst upp i mitten har undertecknad, 16 år, uttalat sig om sin egen klädstil. Bild: Skärmdump ur KalmarPostens arkiv från 2008.
Alla – alltså ALLA – som var unga på 00-talet har någon gång svarat på en fråga i KalmarPosten. Högst upp i mitten har undertecknad, 16 år, uttalat sig om sin egen klädstil. Bild: Skärmdump ur KalmarPostens arkiv från 2008.Foto: KalmarPosten

Du blev stoppad på stan av Kalmarposten

Under 00-talet gick Kalmarpostens reportrar alltid runt på Kvarnholmen och ställde allehanda frågor till unga linslusar. Flera gånger om året fick man uttala sig om sin outfit, stadsfestens konsertutbud, höstens trendfärger och Kalmar FF:s mittfältare trots att man var en 14-åring helt utan omvärldsanalys. Det minns vi med värme.

Café Corner-hörnan är numera en del av intilliggande O'Learys.
Café Corner-hörnan är numera en del av intilliggande O'Learys.Foto: Paul Madej

Halva kostcirkeln bestod av nattamat på Café Corner

Få ställen är så starkt förknippade med tonåren på 00-talet som Café Corner. Efter varenda blöt utekväll samlades kreti och pleti här för att avrunda kvällen. Eftersom det var ett nattöppet fik och inte en regelrätt bar blev det en naturlig samlingsplats även för minderåriga party people. Om du var riktigt cool hängde du förstås i rökrummet.

Om vi fick ta tillbaka en enda sak från 00-talet vore det utan tvekan Palace Springbreak, som var årets största folkfest.
Om vi fick ta tillbaka en enda sak från 00-talet vore det utan tvekan Palace Springbreak, som var årets största folkfest.Foto: Daniel johansson

Palace Springbreak var årets happening

En gång om året spärrades stora delar av Skälby av till förmån för konserter med några av Sveriges bästa artister. Håkan Hellström, The Ark, Mando Diao, The Sounds... listan kan göras lång. Den som inte hade råd att köpa biljett hängde med all säkerhet utanför, för det fanns ingen – INGEN – tonåring i Kalmar som ville missa den här folkfesten. P.s: Räck upp en hand om det var här du alkoholdebuterade.

Kalmartrissan är en jojo som hängt med länge. Under 00-talet fanns den överallt, hela tiden.
Kalmartrissan är en jojo som hängt med länge. Under 00-talet fanns den överallt, hela tiden.Foto: Arkivbild

Du lekte med en sån här

Alla som var unga på 00-talet har någon gång haft en Kalmarjojo i handen, vare sig man ville eller inte. De små rackarna fanns överallt, hela tiden, och säg den unge som inte varit tillräckligt uttråkad för att ge den ett halvhjärtat försök.

Kalmarborna gick man ur huse när Kalmars eget Ikea-varuhus invigdes en sommardag 2006.
Kalmarborna gick man ur huse när Kalmars eget Ikea-varuhus invigdes en sommardag 2006.Foto: Sonja Palm

Högtidsdag när Ikea kom till stan

Den 29 juni bör för all framtid vara en röd dag i Kalmar socken. Just detta datum år 2006 slog stadens Ikea-varuhus upp portarna, och sällan har vi skådat en större snackis. Från den dagen var vi inte längre en sketen liten småstad, nu var vi en metropol. Kalmaritens identitet blev aldrig sig lik igen, och för alla 90-talister finns det ett tydligt ”före” och ”efter”. Amen.

Så här såg restaurangen Thai Silk ut 2003, en tid vi minns med värme.
Så här såg restaurangen Thai Silk ut 2003, en tid vi minns med värme.Foto: Sonja Palm

Kraftigt missbruk av mjukglassmaskinen på Thai Silk

Kommer ni ihåg när Thai Silk skaffade mjukglassmaskin? Själv tillhörde jag alltid team Ming Palace i den eviga kraftmätningen mellan stadens två största asiatiska bufféer, men inte ens jag kunde värja mig när fienden plötsligt erbjöd obegränsat med gratis glass efter maten. Har du inte upplevt den matkoman är du inte en riktig kalmarit.

Under 00-talet hade Kalmar sin egen, lokala variant av sociala medier.
Under 00-talet hade Kalmar sin egen, lokala variant av sociala medier.Foto: Skärmdump

Du hängde på kalmar.com

Under tidigt 00-tal fick de stora sociala medier-jättarna Lunarstorm och Bilddagboken konkurrens av en lokal uppstickare – nämligen kalmar.com. Flugan var visserligen inte långvarig, men under några veckor på högstadiet hängde ALLA på den nya, flashiga sajten. Idag används domänen av Destination Kalmar, men vi glömmer aldrig dess egentliga ursprung.

Så här kunde ett omslag av åxå-bilagan se ut år 2002. En helt otrolig rubrik om Kristian Luuk, som synes.
Så här kunde ett omslag av åxå-bilagan se ut år 2002. En helt otrolig rubrik om Kristian Luuk, som synes.Foto: Arkiv

Du läste åxå-bilagan

Barometerns ungdomsbilaga Åxå var ett lika självklart inslag i vår vardag som Juliatidningen och Veckorevyn. Här höll man sig uppdaterad kring de senaste Kalmartrenderna, och om någon du kände fanns med på bild var du inte sen att klippa ut den som ett kärt och heligt minne.

Sjukt nog fanns det ingen bild på glassbaren Palm Gelato i Barometerns arkiv. Lyckligtvis bär vi dem med oss i våra minnen.
Sjukt nog fanns det ingen bild på glassbaren Palm Gelato i Barometerns arkiv. Lyckligtvis bär vi dem med oss i våra minnen.Foto: Alessandra Tarantino

Du åt gelato med Ballerinasmak på Baronen

Under några minnesvärda år låg det en glassbar med italiensk gelato i Baronen. Utsmyckad med palmer och erbjudandes smaker som Ballerinakex, Nutella och Kinderägg blev det genast en hotspot för Kalmars ungdomar.

Radio Match skvalade i varje bilstereo och köksradio under 00-talet.
Radio Match skvalade i varje bilstereo och köksradio under 00-talet.

Du lyssnade på Radio Match

Att Radio Match inte var en rikstäckande kanal i stil med NRJ och Rix FM tog oss många år att inse. Länge var denna lokalradiostation det trendigaste som gick att lyssna på. CHOCKEN när vi insåg att de satt och sände i samma trapphus som Kulturskolan låg.

Papegojan Jacob förgyllde tillvaron för Lindsdalsbarn under 00-talet, men även tidigare.
Papegojan Jacob förgyllde tillvaron för Lindsdalsbarn under 00-talet, men även tidigare.Foto: Paul Madej

Du har pratat med papegojan på Knutssons blommor

Kanske är det här en Lindsdalsreferens, men jag misstänker att alla ungar som någon gång mött den pratande papegojan på Knutssons blommor kommer ihåg det. ”Goddag, goddag” var hans standardfras, men ibland glimrade han till och sa något helt oväntat. Det var alltid en storslagen upplevelse.

LÄS MER:

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.