Annons

Lil Nas X skapar unikt utrymme med sitt debutalbum

Lil Nas X skapar ett unikt utrymme för queer-communityt med sitt debutalbum. Skivan innehåller 15 spår som är en tydlig röst för vår generation.
Skivrecension • Publicerad 23 september 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Lil Nas X.
Lil Nas X.Foto: Jordan Strauss
Hiphop

Lil Nas X – MONTERO

Bolag: Columbia Records

Det som alltid har varit utmärkande för Lil Nas X har varit hans excentriska liveframträdanden, utmanande musikvideos och explicita låttexter. Hans debutalbum som också är hans namn, innehåller 15 spår som är en tydlig röst för vår generation.

Montero Lamar Hill, som bara är 22 år gammal och uppvuxen i den amerikanska södern hade sitt stora genombrott med singeln ”Old town road” tillsammans med countryartisten Billy Ray Cyrus. Den blev viral i början av 2019. Det som gjorde låten så extraordinär var att Lil Nas X rörde om två helt skilda genrer och spräckte hål på alla normer om genregränser. Kort därefter kom han ut som homosexuell.

Annons

Med det här debutalbumet gör han det som han är bäst på: att bryta normer utan att be om ursäkt, sammanfläta olika musikstilar vackert och skapa spektakel. Just tematiken som handlar om att slå sig fri, hörs genomgående i lyriken. Att vara en svart homosexuell man i en macho-dominerad genre gör Lil Nas X till en motståndsrörelse i sig. I en intervju med BBC kort efter att han kom ut för två år sedan, sa han att han funderade på att stanna i garderoben ända in i graven.

Även om han rufsar till sina vingar och flyger just nu hörs också en pessimism i albumet. Han lyfter psykisk ohälsa som handlar om hans tidigare osäkerheter som mobbning, homofobi och det mörka med musikindustrin. När någon har varit på botten och kommit ut på andra sidan, kan det bli något så vackert som det här albumet – som andas liv och kompromisslös identitet. Montero är här för att ge oss ljus och låter oss lyssnare knyta an till honom på ett djupare plan.

Här saknas innehåll

Yasmine AbdullahiSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons